Biste li uzeli ženino prezime? (anketa)

0
Elvis Fekete
Elvis Fekete

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, dosadašnji župan Krapinsko-zagorske županije, ponukao je mnoge na debatu o (ne)uzimanju ženinog prezimena prilikom ženidbe.

On je, naime, to učinio i time postao „moderan ženik“. S obzirom da je za našu sredinu i onaj muškarac koji „dopusti“ ženi da zadrži svoje prezime već i više nego moderan, ovakav potez uzimanja ženinog prezimena s razlogom izaziva polemike.

Pitali smo, stoga pulskog neženju, aktivista Elvisa Fekete bi li prilikom ženidbe uzeo ženino djevojačko prezime.

„To pitanje uopće ne vidim toliko važnim. Razmislio bi o tome da uzmem ženino prezime, ne bi mi to smetalo. Mislim da je preuzimanje muževog prezimena zastarjeli model po kojem se indentificiramo,“, rekao je Fekete koji smatra da se to čini uglavnom iz razloga da muškarci održe lozu. „No kad pogledamo da svaki treći brak propada, onda to više nema smisla. Ako se osoba dva, tri puta preudaje to zaista postaje nebitno. To nije nikakva garancija da će se prezime održati“, veli Fekete koji se, kako kaže, zalaže za divlji  brak i ozakonjenje veze ne smatra prioritetom.

Marko Zdravkovic Kunac
Marko Zdravkovic Kunac

Voditelj Pulske filmske tvornice Marko Zdravković Kunac uzeo je prezime od svoje supruge Mile koja se djevojačko preziva Kunac, a nakon udaje Zdravković Kunac. „Bila je to naša zajednička odluka, to je stvar identiteta“, kaže Zdravković Kunac koji smatra da žena u patrijarhalnom društvu uzima muževo prezime jer se zapravo na neki način odriče svoje obitelji i postaje paziteljica novog gospodarstva.

„To je prastari koncept, meni je nepojmljivo da u suvremeno doba žena uzima muževo, a odriče se svoga prezimena. Po čemu smo mi onda obitelj, to po meni uništava ideju nove zajednice“, mišljenja je Zdravković Kunac koji se zalaže da po ulasku u brak i stvaranju nove zajednice valja uzeti i novo prezime. A da bi i zajednica bila potpuna, i njegova djeca nose oba prezimena, Zdravković Kunac. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa