Istra sigurna od potresa

0

Nakon višegodišnjeg napora, te provedene formalne procedure prihvaćanja europske norme Eurokod-8, koja regulira projektiranje konstrukcija otpornih na potrese, objavljene su karte potresnih područja Republike Hrvatske koje prikazuju potresnu opasnost (seizmički hazard) na teritoriju Hrvatske, piše Danas.hr.

Karte ukazuju na to da je opasnost od potresa najveća u južnoj Dalmaciji, posebice u okolici Stona i Metkovića, zatim kod Zagreba, te na širem riječkom području, posebno oko Novog Vinodolskog i Senja. Karte ujedno otkrivaju koja su područja u Hrvatskoj najsigurnija.

Uz potporu Hrvatskog zavoda za norme i Geofizičkog odsjeka PMF-a, karte je izradio prof. dr. sc. Marijan Herak sa suradnicima s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, na temelju analize podataka o više od 50 tisuća potresa u Hrvatskoj i susjednim područjima u razdoblju od pr. Kr. do danas, koje su prikupljale generacije hrvatskih geoznanstvenika i seizmologa tijekom posljednjih 135 godina.

Karte ukazuju na to da je opasnost od potresa najveća u južnoj Dalmaciji, posebice u okolici Stona i Metkovića, zatim kod Zagreba, te na širem riječkom području, posebno oko Novog Vinodolskog i Senja.

Najmanja je u istočnoj Slavoniji, dijelovima Like, Baniji, Kordunu, u Lonjskom polju i Moslavini, te u Istri i na vanjskim otocima u sjevernom Jadranu, piše Danas.hr.

Karta potresnih područja
Karta potresnih područja
Detaljnije karte mogu se pronaći i na stranicama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa