Budući vladar Raše: Glorija, Pino, Ranko ili Vedran?

0

Povratak Ranka Švrake i najava njegove kandidature za načelnika Općine Raša na izborima 2013. godine dodatno je zagrijala ionako već dobro usijanu rašku političku scenu. U samo tri dana u Raši su zabilježena dva važna politička trenutka, koji će bitno utjecati na ishod idućih izbora. Najprije je u srijedu koalicija IDS-SDP pokazala palac dolje aktualnom raškom načelniku Josipu Pinu Knapiću, a onda je u subotu povratak u politiku najavio drugi po stažu raški načelnik, Ranko Švraka. Švraka je, naime, Rašom vladao osam godina, godinu dana manje od Knapića.

U ta tri dana mnoge su stvari, kada je Općina Raša u pitanju, postale jasnije.

Prvo, i IDS i SDP su se odrekli Josipa Knapića, samo što je IDS to učinio puno lukavije. Naime, na sjednici Općinskog vijeća iz redova IDS-a protiv Knapića su govorili samo Glorija Paliska Bolterstein, Danijel Fonović i Željko Zahtila, troje IDS-ovih vijećnika s najmanjim stažom u Vijeću. Fonović i Zahtila vijećnici nisu čak ni cijeli mandat, jer je Fonović zamijenio Elera Dobrića a Zahtila Marčela Tenčića. Glorija Paliska Bolterstein je, pak, „u igru“ ušla tek kada je zamijenila Marčela Tenčića na mjestu predsjednika Općinskog vijeća. Dakle, Knapića su iz redova IDS-a kritizirali samo vijećnici koji su vrlo malo toga prošli s njim.

No, zato si je SDP zabio autogol jer su Knapića napali Mladen Lazarić i Đanfranko Ricci koji su s Knapićem zajedno već dva mandata, a od 2005. do 2009. godine i kao članovi izvršne vlasti.

Iako je na sjednici izgledalo da su IDS i SDP dogovorili zajednički napad na Knapića, to se ipak dogodilo slučajno. I jedni i drugi su to planirali, ne znajući da će i drugi koalicijski partner učiniti isto.

Tako dolazimo do druge činjenice koja je ovih dana postala jasna – raški IDS i SDP na iduće izbore neće izaći kao partneri, već kao ljuti protivnici. Stoga su članovi obiju stranaka već počeli kampanju a prvi zadatak i jednima i drugima je napraviti što veći otklon od Knapića. Za sada to ipak više uspijeva IDS-u jer je, za razliku od SDP-a, za projekt deknapićizacije ponudio nove ljude. Zbog toga je suzdržani glas Laure Faraguna na glasanju o povjerenju Knapiću bio puno pošteniji od nekih glasova protiv.

Treće raško pitanje je što će sada učiniti Knapić. On će, naravno, mandat tehnički odraditi do kraja i otići u mirovinu. Tako je navodno obećao Jakovčiću. No, moguće je i da se predomisli i ipak ode na izbore s nezavisnom listom u kojoj bi mogli biti mnogi IDS-ovci pometeni Paliska-Fonović tsunamijem.

Tada ćemo na izborima za načelnika imati zanimljiv sraz Glorije Paliska Bolterstein (ako prihvati kandidaturu) i Josipa Pina Knapića. S njima će se nadmetati i SDP-ov kandidat za načelnika. To bi mogao biti i Vedran Grubišić. Ako mu ne uspije opcija s funkcijom pomoćnika ministra prometa, o čemu se špekulira posljednjih tjedana, jedina šansa da ostane u političkom životu mu je da postane načelnik Općine Raša. Zamjenik župana više ne može biti u niti jednoj kombinaciji.

Uz njih troje tu je, naravno, i Ranko Švraka, koji je svoju kandidaturu jedini za sada i otvoreno najavio. Kod Švrake je jedino nejasno je li se samoinicijativno odlučio na taj potez ili je to učinio u dogovoru s Tulijom Demetlikom. Nije tajna da Demetlika nije pretjerano sklon novoj, mladoj političkoj garnituri raškog IDS-a, pa im je možda ubacivanjem Švrake u igru odlučio malo podrezati krila. (Nenad Čakić)   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa