Biskup Kutleša predvodio misu na Cvjetnicu u Puli

0

U pulskoj Katedrali Uznesenja ove je godine blagdan Cvjetnice, u nedjelju, 1. travnja,  proslavljen posebno svečano. Naime, nakon više godina, blagoslovne obrede, procesiju i svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup i to nedavno imenovani biskup koadjutor porečke i pulske biskupije mons. Dražen Kutleša. Biskup Ivan Milovan, za svog dosadašnjeg tijeka biskupske službe uobičajeno je u Velikom tjednu u sjedištu pulske biskupije predvodio obrede Velikog petka.

Blagoslovni obredi i podjela blagoslovljenih grančica održani su na Forumu, glavnom trgu starogradske jezgre nekadašnje rimske Pule što je u kontekstu misnih čitanja Muke samome činu dalo jednu dodatno sugestivnu dimenziju.

Iza blagoslova i podjele palminih grana članovima neokatekumenskih zajednica te maslinovih grančica svima ostalima procesija vjernika predvođena biskupom i svečenicima suslaviteljima krenula je Kandelerovom ulicom prema katedrali Uznesenja BDM. Uz biskupa koadjutora suslavio je župnik domaćin, mons. Vilim Grbac,  te svećenici iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“.

Nakon što su čitači katedralne župe pročitali Muku, mons. Kutleša je u izuzetno nadahnutoj homiliji istaknuo nekoliko temeljnih značajki tih povijesnih trenutaka. Biskup je započeo svoje obraćanje povijesno-kontekstualnim obrazloženjem Isusovog odabira magarca za ulazak u Jeruzalem, što je u ono vrijeme bio simbol dolaska u miru, za razliku od ulaska  u grad jašući na konju u ratničkom stilu.

Prije završnog biskupskog blagoslova nazočnima se obratio mons. Grbac zahvalivši biskupu Kutleši što je svojim predvođenjem uzveličao blagdan Cvjetnice u pulskoj Katedrali, te naglasio čast koju ukazuje sjedištu pulske biskupije i gradu Puli dolaskom na Cvjetnicu, Veliki petak te na dan Uskrsa.

Pula je sa svojih cca  85 tisuća stanovnika, s okolicom, daleko najveći grad Porečke i Pulske biskupije i zasigurno će češća prisutnost biskupa za najsvečanije trenutke Velikog tjedna biti jedna posebno pozitivna komponenta u jačanju vjerskog i duhovnog života grada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa