Istra ulazi u Euregiju bez granica s Friuli Venezia Giuliom, Venetom i Koruškom

0
Ivan Jakovčić i Luco Zaia
Ivan Jakovčić i Luco Zaia

Istarski župan Ivan Jakovčić i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan boravili su 16. ožujka u Trstu, gdje su sudjelovali u radu trilateralnog susreta talijanskih regija Friuli Venezia Giulia i Veneto te austrijske zemlje Koruška, na kojem je potpisivanjem zajedničke deklaracije usvojen Statut i Konvencija za formiranje Europske grupe teritorijalne suradnje „Euregija bez granica“. Jakovčić i Otočan bili su gosti susreta, a kako je najavljeno, toj bi asocijaciji iduće godine pristupila i Istarska županija. Tim bi se povodom susret održao u Istri.

Europska grupa teritorijalne suradnje „Euregija bez granica“ za cilj ima ponovno pokretanje transgranične suradnje, te će joj se naknadno moći priključiti i Istarska i Primorsko-goranska županija, te Slovenija.

Usvajanje Statuta i Konvencije na tragu su odluka donesenih od strane regija Friuli Venezia Giulia, Veneto i Koruške na sastanku održanom u Veneciji u studenome 2009. godina, kada se razgovaralo o stvaranju Europske grupe teritorijalne suradnje (EGTC) sa sjedištem u Trstu.

Na susretu u Trstu, župan Jakovčić je sudjelovao u raspravi, u kojoj je istaknuo značaj osnivanja Europske grupe teritorijalne suradnje „Euregija bez granica“.

U sklopu boravka u Trstu, župan Jakovčić i pročelnik Otočan imali su više bilateralnih susreta.
O političkoj suradnji i programima u okviru Europske grupe teritorijalne suradnje razgovarali su predsjednicima talijanskih regija Veneto i Friuli Venezia Giulia, Lucom Zaiom i Renzom Tondom, te poglavarom Koruške Gerhardom Dörflerom.

Ivan Jakovčić i Gerhard Dörfler
Ivan Jakovčić i Gerhard Dörfler
Ivan Jakovčić i Renzo Tondo
Ivan Jakovčić i Renzo Tondo

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa