Marčanci zaboravili svog sumještanina Benjamina Deprata

0
Istraživači života i djela Benjamina Deprata predlažu da Osnovna škola Marčana nosi njegovo ime
Istraživači života i djela Benjamina Deprata predlažu da Osnovna škola Marčana nosi njegovo ime

Benjamin Deprato (De Prato) „nasmijani Marčanac“, naš čovik, iskren rodoljub, talijanskog imena i odgoja, talijanski učitelj, ali i značajni Hrvat i Slaven, osebujna ličnost istarskog podneblja, koji je na hrvatskom književnom jeziku dao osobiti biljeg kulturnoj, a time i  javnoj, političkoj događajnici toga vremena u Istri - navodi se u izvješćima istraživača života i djela Benjamina Deprata.

Dostavljajući svoje tekstove redakcijama listova „Naša sloga“ i Hrvatski list“ javljao se potpisom „Mate Balota“. Od natpisa do natpisa autor se sve jasnije iskazivao kao rasni humorist, talentirani umjetnik riječi, tanani  poznavalac temperamenta i duha istarskih ljudi, bez obzira bili oni Hrvati, autohtoni istroromanski živalj (Bumbari) ili pak „dotepenci“ iz Furlanije ili drugih krajeva Italije. Nazivaju ga i junakom duhovitih feljtona.

Deprato je nedostiživ humorist, u nekoliko poteza znao je prikazati istarskog seljaka, bez daha su se čitali njegovi feljtoni, ni na samrtnoj postelji ne gubi smisao za humor i piše da će doći kad bude „u pramaliće ladonja i čerišnja razcvitala“, veselo koreći onog „kampijuna koji izrabljuje njegovog „Matu Balotu“.

Kako su znanstvenici utvrdili da je Benjamin Deperato dao  osobiti biljeg kulturnoj, a time i  javnoj, političkoj događajnici tog vremena, obratio sam se  nadležnima u Marčani, da bi bilo dobro da Marčanci saznaju više tko je „nasmijani Marčanac Benjamin Deprato – Mate Balota“, a dobio sam odgovor „Ča bi rekli niki ljudi“?.

Upravo ti „niki ljudi“, istraživači života i djela Benjamina Deprata, predlažu da Osnovna škola Marčana nosi njegovo ime i traže da mu i Marčanci daju mjesto koje mu pripada u kulturnom i društvenom životu Marčane i Istre. (Janko Crljenica)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa