Nefat: Bitno je napraviti novi pročistač, makar i na postojećoj lokaciji

0
Bruno Nefat
Bruno Nefat

„S obzirom da se o novom pročistaču za vodu u Puli govori već 20 godina, kada se on trebao raditi na drugoj lokaciji, sada njegova lokacija više nije sporna – bitno je da se on konačno riješi“, smatra Bruno Nefat, gradski vijećnik Nezavisne liste Plinija Cuccurina, odnosno Ladonje.

Nefat je na konferenciji za tisak, održanoj 3. veljače, istaknuo da je u svim dosadašnjim istupima zajedno s ostalim vijećnicima njihove nezavisne liste, naglašavao potrebu bitnih pomaka u komunikaciji javne uprave s građanima te kvalitetnije prezentacije projekata i stvaranja ugovornih odnosa s investitorima koji naglasak stavljaju na opću korist takvih ugovora.

Priznaje da su se on i njegovi kolege često nalazili u verbalnom i sadržajnom sukobu s vladajućom koalicijom u Puli, ali ističe ne kako bi kritizirali vladajuće, već kako bi pokušali usmjeriti rad gradske uprave isključivo u smjeru opće prihvatljivih ciljeva. Ipak, kako je naglasio, od opozicije se i očekuje da kritizira vladajuće.

„Tako je i rasprava te ishod glasovanja po pitanju utvrđivanja smjernica prostornog uređenja područja Lungomare, u kojem smo bili suzdržani, sasvim logična posljedica neprihvaćanja našeg amandmana o uvrštenju treće smjernice prostornog uređenja“, smatra Nefat.

Pojasnio je kako su predlagači dokumenta tvrdili da je sve već provedeno u duhu smjernice koja govori da se izgradnja novih ugostiteljsko–turističkih, sportsko–rekreacijskih, prometnih i infrastrukturnih objekata unutar područja Lungomare mora uskladiti s krajobrazno–okolišnim datostima područja, tako i sa iskazanim društvenim potrebama građana te praktičnom i simboličkom značenju tog prostora u svijesti građana, pri čemu pojedinačni komercijalni interes mora biti podređen općem interesu. Međutim, kaže kako je dovoljno usporediti veličinu područja namijenjenog mješovitoj izgradnji na dijelu današnjeg stadiona ICI-ja i vizualizaciju novo planiranog hotela kako bi se zaključilo da prijedlog njihovog amandmana nije bio bez osnove.

Prema Nefatu, ako se pogleda prethodni tijek rasprave o samom projektu Lungomare, vrlo će se lako doći do zaključka da forsiranje teme dovršetka izgradnje pročistača otpadnih voda može značiti i prikazivanje suštine cijelog zahvata – povećanja izgradnje na području današnje ICI-jeve rekreacijske zone. „Upravo smo to prikrivanje željeli izbjeći“, naglasio je.

„Dovršenje pročistača vidimo samo kao rješavanje vrlo starih, 20-godišnjih dugova upravitelja ovog grada prema građanima. Posebno zato što već pet godina svakom potrošenom litrom vode dajemo i naš doprinos za rješavanje tog duga“, dodao je Nefat.

Za njih, stoga, nije presudno ima li boljih lokacija za pročistač, presudno je, veli Nefat hoće li se tijekom izrade planova za Lungomare precizno profilirati potrebe i želje pojedinačnih skupina i kategorije korisnika tog prostora. Posebno u smislu osiguranja slobode kretanja jer, kako ističe Nefat, Lungomare i jest prostor u kojem se građani osjećaju dovoljno slobodno a ujedno i dovoljno zajedno.

S obzirom da je Nefat na Gradskom vijeću podržao lokaciju pročistača na Valkanama, novinare je zanimalo kako komentira nezadovoljstvo Zelene Istre i dijela aktivista tom lokacijom pročistača. Nefat je ponovio kako smo imali 20 godina da se dogovorimo o novoj lokaciji i s obzirom da to još nije učinjeno, bitno je, smatra, napraviti novi pročistač, pa makar i na postojećoj lokaciji, koja i nije najidealnije rješenje, no za sada, jedino.

„Tzv. MBR tehnologija koja će se koristiti za izradu novog pročistača je dobra. Ta je tehnologija nešto skuplja, ali dugoročno će donijeti uštede“, rekao je i zaključio kako je krajnje vrijeme da se problem s odvodnjom riješi.

Nefat se osvrnuo i na sporno uređivanje prostora Lučice Delfin uz napomenu da su se oni od početka protivili donošenju plana na način na koji je ono provedeno te da se stoga i ne mogu suglasiti s ugovorom kojim se započinje njegova realizacija.

Ugovor koji je predložen, smatra Nefat, nije savršen, engleski prijevod je mogao bit bolji, ali činjenica je da je našim amandmanom koji je prihvaćen, izbjegnuta kompenzacija zemljišta s SBE d.o.o. koja bi mogla biti nepovoljna po grad.

„Činjenica je da bez financiranja od strane SBE d.o.o. pripremnih i prve faze izvedbe prometne, komunalne i druge infrastrukture, ne bi bilo moguće pristupiti niti uređivanju i izgradnji prometnica te drugih sadržaja važnih građanima“, ističe Nefat i dodaje da je tomu tako jer Grad Pula u proračunu i programu izgradnje komunalnih objekata u 2012. godine za to nije predvidio ni lipe vlastitih prihoda.

Prema riječima Nefata, SBE d.o.o. će, kako bi zadovoljio zakonske uvjete za izdavanje prve lokacijske dozvole platiti radove i projektanta 8 milijuna kuna i prvo što bi trebali vidjeti u prostoru je njegovo komunalno uređenje. „Ako Ustavni sud ili urbanistička inspekcija u međuvremenu obustave primjenu planova zbog sumnjivih okolnosti pogodovanja samo jednoj strani u zadnjoj fazi donošenja GUP-a, isti će se naći na popravnom ispitu, ali pitanje će opet biti isto, za ili protiv?“, rekao je Bruno Nefat na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini)     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa