U Udrugu za autizam Istra učlanjeno 28 djece: Broj autistične djece u Istri sigurno je veći

0
Evguenija Tranfić, potpredsjednica Udruge za autizam Istra
Evguenija Tranfić, potpredsjednica Udruge za autizam Istra

Na press konferenciji Udruge za autizam Istra, održane 5. siječnja u prostorijama Udruge,  predstavljeni su rezultati Projekta "Savjetovalište za roditelje i djecu s pervazivnim razvojnim  poremećajem", koji je odobren i financiran od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Istarske županije i Grada Labina, a trajao je od travnja do prosinca protekle godine. Ukupan broj svih korisnika projekta je 40 osoba, kako djece s autizmom tako i njihovih roditelja.

„U prvoj fazi projekta bilo je uključeno 11-ero djece u dobi od 4-15 god i jedna osoba s autizmom od 28 godina“, rekla je voditeljica projekta, Jasna Šverko, prof. rehabilitator. „Sa svim korisnicima provedena je procjena osnovnog jezika i vještina učenja – POJVU, koji je mjerni instrument za osobe iz autističnog spektra. Na osnovu rezultata svaki korisnik dobio je IEP – individualni edukacijsko – rehabilitacijski program na osnovu kojeg smo razradili zadatke i vrijeme usvajanja znanja i vještina po razvojnim područjima.“

U drugoj fazi Projekta socijalne i komunikacijske vještine osoba s autizmom, poticane su iste kroz sportske radionice za korisnike od 10 god – 28 godina, a svaka osoba s autizmom imala je individualni pristup. Učenje adaptacijskih vještina i osposobljavanja za savladavanje  kognitivnih i emocionalnih teškoća realizirano je kroz edukacijsko – rehabilitacijske postupke za djecu od 4–10 godina u individualnom radu s rehabilitatorom defektologom i kroz ranu intervenciju s djecom u dobi od 2-  godina. Kod svakog djeteta uočen je napredak u odnosu na određene sadržaje navedene iz individualnog programa djeteta.

Kako je Projekt bio dobro popraćen u medijama i nakon akcije obilježavanja 2. travnja –Svjetskog dana svijesti o autizmu u Puli počeli su se javljati roditelji djece koja su pod sumnjom da imaju poremećaj autističnog spektra ili tek postavljenu dijagnozu. U projekt se prijavilo 10-ero djece u dobi od 2-5 god. Kod mlađih korisnika provedena je opservacija, izrađen je IEP. Troje djece preusmjereno je u Program rane intervencije u djece s poremećajem iz autističnog spektra putem sustava mobilne službe u lokalnoj zajednici, odobrenog od MZSS, partnerskoj Udruzi za skrb autističnih osoba  Rijeka, a sedmero ih je obuhvaćeno projektom.

„Osim rada s djecom dvaput mjesečno smo realizirali individualni i grupni rad s roditeljima u svrhu psihološkog osnaživanja i imali studijski posjet DV Maestral i Centru za autizam u Rijeci. U drugoj fazi Projekt su financijski podržali Grad Pula, Caritas Porečko-pulske biskupije, OTP banka i Tržnica Pula, na ćemo smo im zahvalni“, rekla je potpredsjednica UAI Evguenija Tranfić.

Provedbom projektnih aktivnosti kao vrlo važna činjenica nameće se sustavno praćenje djece i osoba autističnog spektra za cijelu Istarsku županiju. Na području Istre trebalo bi planirati Centar koji će pružati svu neophodnu potporu u edukaciji djece autističnog spektra i djelatnika koji rade sa njima, te psihološku, savjetodavnu podršku roditeljima sa autističnom djecom.

UAI u 2011/2012 školskoj godini provodi  Projekt „Asistent u nastavi za djecu s autizmom“, koji je odobren i financiran od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Projektom je obuhvaćeno dvoje djece s autizmom: jedan školski korisnik u OŠ Monte Zaro, koji je sustavno praćen od prošle školske godine i jedno dijete u predškolskoj ustanovi u Žminju.

U Udruzi planiraju krajem siječnja započeti novi Projekt „Savjetovanje, edukacija i rehabilitacija za djecu i odrasle osobe s pervazivnim razvojnim poremećajem (Spektar autizam)“ i zahvaljuju UniCredit leasing Croatia d.o.o. koji se uključio u sufinanciranje Projekta. Osim rane intervencije s predškolskom djecom, rehabilitaciji kroz motoričke i likovno-kreativne aktivnosti, individualni savjetodavni rad s roditeljima, realizirao bi se i logopedski tretman za djecu, terapijsku grupu podrške i predavanje za roditelje, edukaciju za odgojiteljice.

A novi prostor Udruge za autizam Istra u Rojcu još nije doveden u funkciju. Prema projektu i predračunu trebat će oko 160 tisuća kuna za tu svrhu. Od 30. rujna 2011. godine kada je Grad Pula dodijelio prostor Udruzi, do sada je u obnovu starog i derutnog prostora uloženo oko 25 tisuća kuna, a prostor se još uvijek sređuje, kazao je Đorđe Berc, aktivni volonter Udruge.

Plan je da se na prostoru od 56 kvadratnih metara napravi nekoliko funkcionalnih cjelina i to  soba za individualnu terapiju, odjeljak za senzornu integraciju, prostor za predavanja i sastanke članova i rad, te galerija s arhivom, spremištem i odjeljkom za vođenje administracije.

Iako je na sam Božić Udruga primila donaciju od 10.000 kuna od malonogometnog turnira  „Moja ulica, moja ekipa“, još uvijek se traže donatori koji bi omogućili dovršetak radova i stavljanje prostora Udruge u funkciju.

Udruga za autizam Istra trenutno broji 38 članova roditelja djece s autizmom i 28 djece s autizmom s područja cijele Istre: 13 predškolske, 10 školske dobi te 5 odraslih. Broj autistične djece kojima nije postavljena prava dijagnoza zbog neinformiranosti sigurno je veći od toga. (Foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa