Hrabra Porečanka: Prije godinu dana stradala pod vlakom, danas opet igra stolni tenis

0
Maja je u listopadu 2010. teško nastradala u naletu vlaka. Imala je kapuljaču na glavi i slušala je glazbu, pa nije ništa čula ni vidjela (Foto: ponoshrvatske.hr))
Maja je u listopadu 2010. teško nastradala u naletu vlaka. Imala je kapuljaču na glavi i slušala je glazbu, pa nije ništa čula ni vidjela (Foto: ponoshrvatske.hr))

Krajem ovog mjeseca predsjednik Ivo Josipović uručit će nagrade Ponos Hrvatske. Među hrabrim osobama 2011. godine je i jedna Istranka, mlada stolnotenisačica Maja Šuman, koja je zadivila svojom upornošću, borbom za preživljavanje i sportskim duhom. Maja Šuman iz Červar Porta kraj Poreča, 18–godišnja je uspješna stolnotenisačica, koja je krajem ljeta 2010. godine stigla u Zagreb na školovanje. U listopadu je na pružnom prijelazu blizu učeničkog doma teško nastradala u naletu vlaka.

„Maja je imala kapuljaču na glavi i slušala je glazbu, pa nije ništa čula ni vidjela. Bilo je jugo, bilo je mračno, a Maja je bila umorna od treninga“, ispričao mi je u suzama o nesretnim okolnostima toga kobnog dana njezin trener iz Kaštelira Damir Vidović, kojeg sam u stolnoteniskom klubu „Bambi“ srela krajem prosinca. I Maja je toga dana ondje trenirala, s obzirom da je bila kući za blagdane.

Maja Šuman snimljena krajem prosinca
Maja Šuman snimljena krajem prosinca

Vidović mi je na rubu suza prepričavao to teško razdoblje za koje kaže da mu je i danas bolno, dok hrabra Maja, koja se nesreće, doduše, ne sjeća, nema problema o tome pričati.

Gledajući je kako trenira, nisam mogla povjerovati da su prije samo godinu dana prognoze za njezin oporavak bile jako loše. Imala je teško ozlijeđenu glavu, prijelom bedrene kosti i razmrskan skočni zglob jer ju je vlak vukao. Doslovno se borila za život. Iz dana u dan prikupljala je snagu, a tri mjeseca nakon nesreće vratila se u školske klupe zagrebačke 3. gimnazije. Uz pomoć kolega i susretljivosti profesora uspješno je završila školsku godinu. Iako je još hodala pomoću štake i nesigurno stajala, Maja nije mogla izdržati da ne uzme reket u ruke i zaigra stolni tenis. Tijekom ljeta puno je plivala i vježbala. Oporavljena je krenula u 4. razred i odmah počela redati odlične ocjene. Nastavila je trenirati stolni tenis i godinu nakon nesreće ponovno igrala na turnirima.

Maja je članica stolnoteniskog kluba „Bambi“
Maja je članica stolnoteniskog kluba „Bambi“

„Jako sam sretna što sam živa i zdrava i da ću uskoro dobiti nagradu Ponos Hrvatske, a više od svega, da ponovo mogu trenirati“, rekla mi je Maja prilikom susreta u Kašteliru. Maja je, osim što je okretna, brza i uspješna u stolnom tenisu, vedra, vesela i unatoč svemu, vrlo optimistična. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa