Na pulskom markatu 22. Ucvirkenfest. Evo što posjetitelji mogu očekivati
Ove subote na pulskoj tržnici održat će se 22. Ucvirkenfest, gastronomska manifestacija posvećena čvarku, ucvirku, žmari, ciccioli. Svaki kraj u Hrvatskoj ima svoje čvarke, ali Istra je putem ove dugogodišnje manifestacije pokazala da ima najviše jela od čvaraka.
'Do sada smo rekonstruirali barem 30-tak tradicionalnih istarskih jela od čvaraka. Treba reći da je najveći gušt kada je čvarak tek gotov pa ga se malo posoli i uživa u njemu s domaćim kruhom. Međutim, kada prođe par dana pomalo i zaboravimo na te čvarke i nije više veliki gušt kao prvi put. Kako bilo, čvarci ipak ostanu. Zato su u Istri, gdje je narod bio šrban, ljudi izmišljali sezonska jela od čvaraka, recimo s krumpirom, broskvom, kapuzom i tako dalje. Mi smo s Pinom Kuharom, koji je bio veliki znalac domaće kuhinje, uspješno rekonstruirali svakakva nova ili stara jela s čvarcima i od čvaraka', kaže nam Budimir Žižović Žižo koji će sutra s ekipom u velikoj padeli pripremati palentu krumpiricu prelivenu vrelim čvarcima.
U isto vrijeme tri ekipe natjecat će se u taljenju čvaraka. Naime, gosti manifestacije su dvije ekipe iz Udruge branitelja proizvođača Panonija, jedna slavonska i jedna baranjska. Treći sudionik je Danijel Erman iz Žminja. Neutralna komisija odlučit će čiji su čvarci najbolji, a nagrade sudionicima uručit će gradonačelnik Filip Zoričić.

'Čvarci su dio tradicije, a sada kada su nam nutricionisti rekli da više i nije tako strašno jesti pancetu i masnoće, odjednom su čvarci ponovo došli u nekakvu gastronomsku modu. Sada se uzgajaju svinje koje nisu tako debele kao nekada pa je i čvaraka sve manje i dosežu cijenu do 20 eura po kili. Posjetitelji sutra mogu očekivati jedno pravo zimsko jelo za gušte', najavljuje Žižo i dodaje da će se podijeliti oko 600 porcija.
Fešta od žmara započinje u 9 sati i trajat će sve do 13 sati, a glavno jelo bit će gotovo oko 11 sati. Organizator Ucvirkenfesta je Grad Pula, a realizatori agencija Avenue i Žižo.
Komentari 0