BLAGO BLAGU

Jelke se nakon božićnih blagdana u Istri ne uništavaju, već postaju desert

0
Foto: Screenshot/RTL
Foto: Screenshot/RTL

Jelke se nakon božićnih blagdana u Istri ne uništavaju, već postaju desert. Pulski ih komunalci prikupe pa razvesele stočarske farme, donosi RTL. U reportaži novinarka Petra Fabian Kapov donosi priču o tome kako odbačene jelke postaju poslastica za koze s lokalne farme.

Jelka po jelka, pun kombi fine hrane za koze.

"Kad imamo slučajeve kao što je danas, s obzirom da je ovaj tjedan intenzivan po pitanju prikupljanja borova, onda direktno s terena, kad prikupimo količinu, vozimo na farmu", kaže Tatjana Bulić Mandić, rukovoditeljica hortikulture u Herculanei.

Samo jedan rub zuba dovoljan je za pregrisrti i najtvrđe grane.

"Ne, njiih to (iglice, op. a.) ne bocka, one mogu trnje, mogu svašta pojestri. Imaju tako jako zubalo razvijeno da njima to ne smeta, mogu bilo što jesti ", kaže David Trento, vlasnik farme koza u Galižani, najveće u Istri.

 

Božićne jelke postale su prave poslastice za istarske koze, bit će gozbe nekoliko dana. Osim što su hranjive, jelke služe i za čišćenje rogova. 

"Koze čiste rogove na granama, to je obilježavanje terena, ispuštanjenekog mirisa kojim one obilježavaju teren na kojem su već bile, da su one gazdarice tog terena", objašnjava Trento.

Na ovaj način potiče se ekološki prihvatljiv pristup zelenom otpadu, a koristi imaju i životinje.

"S obzirom da u Istri nemamo kompostane, borovi se voze po kompostanama u druge dijelove Hrvatske. Ovako s kozama smo zaokružili priču lokalno", podcrtava Robi Fuart, direktor Herculanee. Buli Mandić pak veli da politika Europe i Hrvatske ide u pravcu da sve više značaja daje zelenim politikama i recikliranju i to je, po njenim riječima, budućnost.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa