Marko Ristić treći na prestižnom međunarodnom natjecanju
Predsjednik Udruge barmana istarske županije i voditelj pulskog Bass bara Marko Ristić osvojio je treće mjesto na prestižnom međunarodnom natjecanju u pravljenju koktela. Riječ je bila o Europskom regionalnom finalu Angostura Global Cocktail Challengea, odnosno svojevrsnom europskom prvenstvu u koktelima, a Ristić je nastupio kao predstavnik Hrvatske.
U prvom krugu natjecanja održanog na Mallorci predstavio se koktelom Swizzle in the storm u koji ide: 7.5cl Angostura Tamboo Spiced rum infuziran domaćom chili paprikom, 3cl pirea od malina, meda od kadulje i Markovog extra djevičanskog maslinovog ulja, 3cl svježe cijeđenog soka od šipka, 0.5cl Angosutra Aromatic bitter, listići mente).
Koktel je to, ističe, inspiriran putovanjima po karibima i bahamima, gdje je sa svojim prijateljima Bogdanom i Urošem doživio razne pustolovine.
Kod ovog koktela je bilo bitno sljubiti home made sastojke iz svog zavičaja s Angostura rumom, a Marko je priču predstavio kroz cirkularnu ekononiju, pošto je većina sastojaka dolazila od domacih OPG-ova ili je izrasla u Markovom vrtu i masliniku. Uz pomoć pulskog glazbenika Ivana Bilića, Marko je izveo i pjesmu kojom je oduševio stručni žiri u sastavu Ian Burrell (Global Rum Ambassador, UK), Elvira Aldaz (Blogger/ Spirit Specialist, Španjolska), Piotr Kujawiak (Angostura Brand Ambassador, Poljska).
U drugom dijelu natjecanja barmeni su imali 45 minuta da s obaveznim sastojcima iz mistery boxa (Angostura rum 7yrs, Angostura bitter limited edition i liker s Mallorce) sljube neke od okusa koji su bili na raspolaganju: sokovi limete, grejpa, naranče, manga, pirea kokosa, smokve, raznih marmelada, sirupa cimeta i demerara šećera, svježeg ananasa, jabuka, svježeg začinskog bilja majčine dušice, mente, ružmarina i basilica, raznih tonica i gaziranih napitaka. Marko je u aperitivnoj varijanti složio jedan od najboljih koktela večeri posluživši ga u čaši s ledenim dijamantom koji je sam izradio.
Bio je to Astor's dream sa sljedećim sastojcima: 4cl Angostura 7yrs, 2cl Mallorca liquer, 1cl Amaro Angostura, 1cl sirup cimet u kojem su ukuhane majčina dušica, ružmarin i basilico, 5 dash Angostura bitter limited edition, 3cl grapefruit soda.
Koktel je dodatno aromatizian koricom limuna a posvećen je Markovom nikad prezaljenom rotweileru Astoru.
U Markovom nastupu sudjelovalo je više pulskih i hrvatskih kreativaca: Kristina Nefat koja je sašila hlače u stilu Great Gatsby, djelatnice Tekop Nove koje su šivale svilenu košulju, Igor Kruh Vuk koji je izradio Great gatsby cipele, Doris Kolić koja je izradila kožne tregere, Gordan Kusanić koji je uz Ivana Bilića uglazbio tekst pjesme Swizzle in the storm, Alen Pecirep s kamenom skulpturom koja je predstavljala Trinidad i Tobago, Istarske bobe čije su maline bile pravi hit u koktelu, OPG Dodoš s medom od kadulje te Marko Celija koji je svojim inovativnim čašama i staklenim slamkama u obliku leptira oduševio sudački žiri.
Hrvatska je tako osvojila treće mjesto, prvo je pripalo Španjolskoj a drugo Italiji.