PINZAN: 'Prije 18 godina Vodnjanci su nam govorili da ćemo se otrovati mladim maslinovim uljem, a danas smo najbolja maslinarska regija na svijetu'
Berba ulika za nas je na Vodnjanštini uvijek bio poseban događaj. Ne samo da tada ubiremo plodove svoga rada, nego kroz trenutke zajedništva živimo tradicionalne vrijednosti našeg kraja. Berba se odvija u krugu obitelji, rođaka, prijatelja… Uvijek su maslinari mogli računati jedni na druge. To je zajedništvo utkano u našu maslinarsku tradiciju. A kada prvo ulje krene iz uljara, onda je to najveseliji dan. To tekuće zlato sadrži naš cjelogodišnji rad, kazao je u petak na otvaranju 18. Istravirgina vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio. Naglasio je da je ova godina za istarske maslinare bila puna izazova, no da su, zahvaljujući trudu, znanju i ulaganjima u kvalitetu, stvorili nešto odlično, nešto s čime se slobodno mogu predstaviti cijelom svijetu i osvojiti ga.
„Upravo su maslinari stvorili renome Istre kao najbolje maslinarske regije u svijetu, a to s čime će osvojiti svijet prvo su donijeli tu pred nas da bi nam premijerno predstavili mlada ulja. Dužan sam im zahvaliti što su i ove godine pokazali ustrajnost i želju da sudjeluju na Danima mladog maslinovog ulja, iako berba još uvijek traje. Istravirgin će u iduća tri dana biti mjesto druženja, poslovnih susreta i zabave. Bit će tu mnogo poznatih kuhara, vinara, osoba iz javnog života… Ali ne zaboravima da je Istravirgin prvenstveno posveta svijetu vrhunskog maslinovog ulja. Ovo je priznanje maslinarima i uljarima“, rekao je Pastrovicchio.
Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je na početku svog govora istaknuo da je Istra za njega sentimentalno i obiteljski važna, rekao je da je maslina, kao i vinova loza, nešto što je ključna stvar identiteta svih mediteranskih zemalja.
„Činjenica da se na ovoj mikro lokaciji proizvodi vjerojatno najbolje ulje stvar je koju svi građani Hrvatske trebaju uvijek isticati. Grad koji ima tri tisuće stanovnika prepoznat je u svjetskim okvirima, i to zbog dvije stvari – Infobipa i maslinovog ulja. Hrvatska kao mala i otvorena ekonomija treba pokušati razvijati ono što ima, s čime se rodila, ali još više raditi na svojim konkurentskim prednostima, ne ono s čime smo se rodili, nego ono što razvijamo. Istra identitetski nije samo kraj za odmor, ona je kraj koji je idealan za rad. Ne slavimo danas samo 18. izdanje ove manifestacije, već i ljude koji su uložili svoj trud“, kazao je Mačkić.
Tugomir Majdak, izaslanik Vlade i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, podsjetio je da su istarska maslinova ulja dobila najistaknutija svjetska priznanja te se dotaknuo prošlogodišnjih rezultata.
„Prošla je godina bila nešto manje prinosna, rezultati nisu bili na razini onoga što su maslinari i uljari očekivali, ali smo podigli oko 900 hektara novih maslinika. To je oporavak maslinarstva. U Istri je taj iskorak bio najveći. Ova godina donosi nešto veće prinose. Posebno bih naglasio da Ministarstvo uskoro raspisuje natječaj za mlade poljoprivrednike vrijedan 50 milijuna eura, koji će maslinarima s ovog područja, ali i iz cijele Hrvatske, omogućiti nove investicije“, najavio je Majdak.
Resorni županijski pročelnik Ezio Pinzan prisjetio se početaka ove manifestacije, ali i onoga što je tome prethodilo.
„Prije 20-ak godina imali smo crno i bijelo vino, maslinovo ulje koje se počelo trošiti tek tamo u travnju ili svibnju, a i tada se miješalo s običnim uljem jer su ljudi govorili da je prejako. Onda je jedna grupa što mladih što već iskusnih maslinara zajedno s Frankom Ragužom razmišljala o bogomdanoj lokaciji, zemlji na kojoj se još u rimsko doba proizvodilo najbolje maslinovo ulje na svijetu…Oni su rekli: 'Ako se moglo tada, onda se može i danas.' Ali trebalo je promijeniti tehnologiju. Dani mladog maslinovog ulja promijenili su maslinarstvo Vodnjana, Istre pa i cijele Hrvatske. Trebalo se usuditi organizirati manifestaciju onda kada se masline još nisu ni brale. Organizacija je tada bila takva da su oni koji su željeli prezentirati svoje maslinovo ulje morali pobrati ulike i preraditi ih, a ne čekati do duboko u zimu da to učine. Bio je to nagli zaokret. Neću zaboraviti kad smo donijeli to mlado maslinovo ulje na vodnjansku placu i dijelili ga uz hranu, a Vodnjanci to nisu htjeli ni probati. Govorili su nam da smo ludi, da ćemo se otrovati tim uljem. Ali to je bilo prije 18 godina. Uz edukaciju naših maslinara, veliki broj novih uljara, danas smo najbolja maslinarska regija na svijetu. Danas je Vodnjan i zbog ove manifestacije grad maslinovog ulja, a svi u Istri možemo biti ponosni na tu činjenicu“, rekao je Pinzan.
Dalibor Paus, saborski zastupnik IDS-a, smatra da je put razvoja Istre po pitanju maslinarskih proizvoda ustvari školski primjer kako se treba razvijati. „Znali smo koje su naše komparativne prednosti, da je naše podneblje vrlo pogodno za maslinarstvo, imali smo viziju u kojem smjeru ići, napravili strategiju, donijeli smo plan i akcije – od edukacija do dijeljenja sadnica - i to smo proveli. Nekad se u mom kraju na Barbanštini za maslinovo ulje govorilo: 'Daj kap boljega ulja', a sad se kaže: 'Daj jednu kap najboljega ulja na svitu.'“
Budući da na otvorenju niti jedan maslinar nije dobio priliku da prozbori koju riječ, naknadno smo upitali Mattea Belcija iz OPG-a Belci da nam nešto više kaže o ovogodišnjoj berbi. „Na početku smo mislili da će biti puno lošija godina nego što je na kraju ispala. U srpnju i kolovozu su zrna izgledala tako da sam pomislio da će biti dobro ako nešto ostane na stablima. Kiše u rujnu su pomogle da napokon vidimo te masline koje su nabubrile od vode. Istina da je bio manji postotak ulja, ali je kvaliteta iznimna. Još nismo uspjeli napraviti analizu jer smo tek završili s preradom, no po prvim degustacijama mogao bih reći da su ulja fenomenalna, nemaju mana. Napada muhe, a ni drugih štetnika, nije bilo do zadnjeg dana berbe. Masline su bile zdrave. Sada treba u što kraćem roku napraviti tretman bakrenim preparatima. Valja zaštiti biljku koja se ove godine dosta naprezala zbog suše. Zato je treba pripremiti za ovu zimu da iduće godine imamo još bolju berbu, da količina možda bude na razini ovogodišnje, ali da randmani budu bolji“, ističe Belci.
Naravno da mnoge zanima cijena ulja, hoće li zbog lošijih randmana biti poskupljenja. „Jednom mi je jedan uljar rekao nakon što sam mislio dizati cijene ulja kad nam je svrdlaš uništio 50 posto berbe: 'Kišobran se ne koristi samo za jednu kišu.' Drugim riječima, ako sada dignemo cijenu, a druge godine bude izvanredan urod, gubimo kupce. Moramo paziti da kad poskupljujemo to bude s razumijevanjem i razlogom. Moramo imati razumijevanja i za kupce koji više nemaju kupovnu moć kao prije. Možda će cijena malo porasti eventualno za ulja koja prodajemo u staklenoj ambalaži, budući da nam je repromaterijal poskupio, no onaj tko prodaje u rinfuzi ne smije ići ispod neke minimalne razine. Ta minimalna razina bi trebala biti 15 eura, jer ispod toga je proizvođač u gubitku“, zaključuje Belci.