poreštinu zaprepastio pokušaj deložacije bože starčevića

'Ja sam u ovoj kući ostario i sad da idem mijenjati - nema šanse!'

0
Kuća u Ritošinom brigu u kojoj stanuje Božo Starčević
Kuća u Ritošinom brigu u kojoj stanuje Božo Starčević

Nije to bio petak 13., ali je bio crni petak za Božu Starčevića iz Ritošinog briga, malog mjesta u blizini konoba Mekiši i Jadruhi, na brežuljku nedaleko Vižinade. Bio je petak 19. listopada kad su došli sa suda promijeniti bravu na njegovoj trošnoj kućici, u kojoj živi preko 40 godina.  

"Rekli su mi da su mi našli neki smještaj, ali ja ne idem nigdje iz ove kuće! Neki dan sam imao 70 godina i sad da se idem seliti!? Ja ne idem iz ove kuće", ponavlja Božo, kojeg smo posjetili nekoliko dana nakon neuspjelog pokušaja deložacije. 

Taj pokušaj prisilnog preseljenja nemoćnog čovjeka starije dobi zaprepastio je susjedstvo. Da stvar bude gora, mučni događaji odvili su se u vrijeme kad je Boži padao 70. rođendan. Podsjećanje na to imamilo mu je i suze na oči.

 

"Na dan rođendana su mi počeli raditi probleme. Rekoh, to mi je lijep rođendan. Da ne možeš ni popiti sok ili pivo", kaže Božo, koji je radni vijek proveo u Valamaru kao kućni majstor. 

Pravnu pozadinu nemile situacije pojasnila nam je njegova odvjetnica Orjana Makovac. Ona kaže da je ovrhovoditelj, dakle osoba koja želi da Božo izađe iz nekretnine, Dorijano Ritoša. On u rukama ima sudsku odluku za predaju nekretnine u posjed. Međutim, ističe odvjetnica Makovac, vodi se još jedan postupak.  

"Želimo dokazati da gospodin Božo Starčević ima pravo stanovati u toj kući temeljem služnosti stanovanja i nije nam jasno kako se može raditi deložacija dok je taj postupak još u tijeku. Njome bi se utjecalo na tijek postupka, pa sam vjerovala da se to neće dogoditi. Osim toga, ja sam kao odvjetnica osobe koju se želi deložirati u vrijeme pokušaja deložacije bila na godišnjem odmoru. Ali sudski izvršitelj je svejedno izašao na lice mjesta", ističe Makovac. 

Dodaje da policija nije željela silom provoditi deložaciju, pa je Božo ostao u svom domu. Sljedeći pokušaj deložacije zakazan je za 30. studeni.  

Sporna nekretnina, pojašnjava odvjetnica, pripadala je ocu Božine supruge, s kojim se Božo usmeno dogovorio da će tamo živjeti. Supruga i on su tamo skupa stanovali desetljećima, ali prvo je preminula ona, a potom i njezin otac. Kuću je naslijedila obitelj njegove supruge. Oni su, dakle, vlasnici, ali Božo, smatra odvjetnica, ima pravo na služnost stanovanja. Situacija je komplicirana jer je sljedeća rasprava u tom postupku zakazana za 12. prosinca, dakle tek nakon nove deložacije. 

"Mi želimo dokazati da on nije ušao u tu kuću prijevarno. Zato se sada, dok taj postupak još traje, želi njega pošto posto izbaciti", kaže nam odvjetnica Orjana Makovac. Božo Starčević, ističe, u toj nekretnini je od 1980., dakle pune 44 godine.

Božo kaže da želi urediti stan, ali ništa ne može početi činiti s obzirom da je njegova budućnost u tom stanu neizvjesna. 

"Bili su prije dva mjeseca policajci, rekli su mi da sam normalan čovjek. Nisam proklinjao, ni ništa. Što ću proklinjati kad sam na svome, i to preko 40 godina. Samo imam posla s prokletim ljudima. Nikom neću raditi probleme. Od toga nemam ništa", kaže Božo.

Napominje da ima i zdravstvenih problema. 

"Slikao sam kičmu u Poreču prije tri dana. Toliko me počne boliti vrat da ne mogu ni spavati. Doktorica mi je rekla da mi se podigao tlak. Rekao sam joj, da se vama događa što i meni, pukao bi tlakomjer", kaže nam, stalno ponavljajući da on iz ove kuće neće ići van ni pod kojim uvjetima.

"Ja sam tu ostario i sad da idem mijenjati - nema šanse!"

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa