općinski sud u puli

Muškarac osuđen zbog pozivanja na mržnju. 'Gey parada u Puli uskoro će početi. Masovna grobnica još malo gotova'

0
S prve Povorke ponosa u Puli (Foto: Istarski.hr)
S prve Povorke ponosa u Puli (Foto: Istarski.hr)

Općinski sud u Puli po sucu Miljenku Matiću presudio je 30. rujna ove godine jednom muškarcu iz Pule kaznenim nalogom zbog nedavnog ispada na društvenim mrežama usmjerenim protiv održavanja prve Povorke ponosa u Puli.

"Neutvrđenog dana tijekom lipnja 2024., a nakon saznanja da se 22. lipnja 2024. u Puli treba održati skup 'Povorka ponosa - Il primo Pride di Pola', u nakani izazivanja netrpeljivosti prema osobama homoseksualne orijentacije, na svojem profilu putem društvene aplikacije Instagram pod korisničkim imenom (...), objavio video objavu u vidu priče na aplikaciji pod nazivom 'Gey parada u Puli uskoro će početi. Masovna grobnica još malo gotova. On time', u kojoj objavi je prikazan zemljani iskop zajedno sa strojevima za iskope. Dakle, putem računalne mreže javno poticao na nasilje i javnosti učinio dostupnim video snimku kojom se poziva na mržnju usmjerenu prema skupini ljudi zbog njihovog spolnog opredjeljenja i rodnog identiteta, čime je počinio kazneno djelo protiv javnog reda - javno poticanje na nasilje i mržnju", stoji u presudi.

 

Sudac ga je zato osudio na šest mjeseci zatvora, ali uvjetno na dvije godine. Naime, kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci neće se izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti ove presude s kaznenim nalogom ne počini novo kazneno djelo.

Inače, osumnjičenik je u svojoj obrani porekao počinjenje kaznenog djela navodeći da on to nije napisao. Naveo je da na svojem Instagram profilu objavljuje iskope kada nešto kopa, sa ženom i s psom. Nikad nikog nije vrijeđao niti ne planira nikoga vrijeđati. Kada mu je javljeno za počinjeno kazneno djelo, deaktivirao je svoj Instagram profil. Naveo je da mu je to jedina društvena mreža koju koristi. Navodi da 'što on ima protiv pedera, boli njega ona stvar za njih'. Cijeli dan je na bageru, na kamionu, te ne može cijeli dan imati telefon uz sebe.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa