Gradska knjižnica Rovinj

Prvi hrvatski ronilački putopis predstavljen u Rovinju: Damir Šantek se s planina spustio u egzotična podmorja

0
Snimio Aldo Pokrajac
Snimio Aldo Pokrajac

Gradska knjižnica Rovinj priredila je predstavljanje prvog hrvatskog ronilačkog putopisa 'Ispod površine' Damira Šanteka. Ovo je druga knjiga autorove trilogije 'Gdje misli nestaju' gdje se nakon nekih od najviših i najuzbudljivijih vrhova svjetskih planina spušta ispod površine mora, oceana, jezera, rijeke, pa čak i akvarije i bazena.

Autor nam omogućuje uvid u šarene, životom prebogate koraljne grebene, okomite zidove koji se duboko spuštaju u modre dubine i pješčana prostranstva podmorja. Ljubitelji povijesti mogu se kroz nju susresti s podvodnim povijesnim nalazištima iz doba starog Rima, srednjovjekovnim brodolomima, brodskim olupinama iz prvog i drugog svjetskog rata, kao i onima novijeg datuma.

 

Potom kroz tekst i predivne fotografije čitatelj može posjetiti podvodne, ali i brojne 'kopnene' muzeje, susresti se s morskim psima, ražama, murinama, delfinima, barakudama, ali i rakovima, sipama i cijelom niskom bezbrojnih vrsta riba koje žive u brojnim svjetskim morima od Kariba, Atlantskog i Indijskog oceana sve do Sredozemnog, Jadranskog, Arapskog i Javanskog mora.

Naravno, brojne stranice posvećene su i ljepotama hrvatskog podmorja. Brojne povijesne olupine oko otoka Visa ali i diljem naše obale, predivno podmorje Kornata, nevjerojatna nalazišta iz doba Rimskog carstva koncentrirana oko otoka Paga i fantastična Mrežnica idu uz bok razvikanim svjetskim ronilačkim destinacijama.

Autor je objavljivao fotografije u brojnim časopisima, a osvojio je i brojne nagrade i prva mjesta na foto-natječajima, primjerice National Geographic Hrvatska i Österreichischer Alpenverein. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije. Stoga je susret s njime bio veoma zanimljiv, posebno zbog toga što na predstavljanju bili dr. medicine Vlado Bjelajac iz rovinjskog Doma zdravlja i dr. oceanologije Andrej Jaklin, znanstvenik rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, strastveni podvodni snimatelji.

Prvo, Damir Šantek je osebujna ličnost koja po svestranosti i dinamici kao da je već proživjela dva života. Rođen 1965. godine u Zagrebu u braku je sa suprugom Adrianom i otac je Sare, Dore, Eve i Noe. Godine 1978. primio je nagradu publike za najljepšu skulpturu čitatelja Politike. Pjevao je u brojnim rock-sastavima, uključujući Grafite, Projekt Trnsko i Gloria II s kojom je kao autor tekstova i pjevač izdao EP ploču 1987. godine.

Stripove je objavljivao u Studentskom listu, Fanzinu i Madcapu, a pjesme i kratke priče u Valu, RIVAL-u, Rukopisima, Fanzinu i Četvrtom oktobru. Kao novinar pisao je za Oko, novine za kulturu, Heroinu, rock-magazinu, Zapad, dnevne novine i Svijet.

Zanimljivo, diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a stručne i znanstvene članke objavljivao je u Strojarstvu, Polimerima, PC Chipu, EGE, infoTRENDU, WIN INI i Gospodarskom listu.

Putopise i danas objavljuje u časopisima Hrvatski planinar, Scubalife, Outdoors, Planinski vestnik i Hrvatske vode. Objavljivao je fotografije u brojnim časopisima, a osvojio je i brojne nagrade i prva mjesta na foto-natječajima, primjerice National Geographic Hrvatska i Österreichischer Alpenverein. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije. Kao menadžer je radio u Hrvatskoj poštanskoj banci, Sberbanci, Volksbanci i Magmi, a danas predaje u Srednjoj školi u Oroslavju.

Ovo smo skinuli sa njegove biografije na web stranicama Hrvatskog društva pisaca. Budući da je projecirajući fotografije odmah krenuo sa predstavljanjem knjige iz zadivljene publike su ga pitali kako je uspio isfinancirati sva ova putovanja ovaj izuzetno skroman putopisac je kratko rekao da polako troši ušteđevinu stečenu svojim radom u bankarskom centru.

„Neke su udaljene destinacije nedosanjan san brojnim ljubiteljima podvodne fotografije. Međutim, za dostupnu svotu novaca može se otići do egipatske obale Crvenog mora, rubnog mora Indijskog oceana i tu destinaciju zbog bogatstva podvodne flote i faune bih svima preporučio.

Kao već etablirani putopisac Šantek je nešto sitno i zaradio prodajom. Prvu, „Gdje misli nestaju - putopisne priče sa svjetskih planina“ izdao je u lipnju 2023. godine. Druga „Ispod površine“ izašla je u produkciji Indux Medije u prosincu 2023., a promovira ih roneći po raznim dijelovima Jadrana.

Kada smo ga kontaktirali radi mogućnosti dobivanje digitalnih fotografija odgovarao nam je nakon zarona istražujući podmorje zapadne obale Istre. „Nažalost, ovog puta nisam imao sreće. Voda je zbog podizanja mulja mutna, vidljivost tek desetak metara pa nisam uspio napraviti niti jednu pravu fotografiju. Takve sam uslove ne Jadranu doživio samo u Piranskom zaljevu, dok su po otocima Kvarnera i Dalmacije uvjeti za snimanje daleko bolji.

Na pitanje gdje mu je bilo najljepše snimati rekao je da su to Sejšeli i Maldivi gdje je more plitko, puno svjetskih kolorita i izuzetno prozirno laganim ronjenjem u sat dva vremena možeš napraviti toliko atraktivnih snimki, a na ušćima nekih rijeka moraš za isto izgubiti sate i sate.

„Sejšeli su zaseban svijet, daleko od ostale svjetske civilizacije, sastoje se od 115 otoka, a na 33 naseljena živi stotinjak tisuća stanovnika, od kojih njih obitavaju na otoku Mahe, gdje je glavni grad Victoria. Vodstvo ove otočne zemlje i njeni stanovnici, posebno manjih otoka tradicionalno čuvaju i vole svoje prirodne ljepote. Najviše se bave turizmom. Od 1976. godine, kada su se osamostalili kao država ulaganja u turizam donijeli su im porast BDP-a za sedam puta i po tome su jači od brojnih europskih zemalja. Budući da turizam, u kojem radi 70 posto aktivnog stanovništva prijeti da država utone u gospodarsku monokulturu, na snazi je program smanjivanja ovisnosti o turizmu promicanjem ostalih grana gospodarstva, kao što je poljoprivreda i ribarstvo“, kaže Šantek i nastavlja:

„Najviše su me zadivile djevičanski očuvane pješčane plaže. Znao sam ih tek iz zračnih snimki. Na samim otocima postoje glasoviti resorti. Gosti dolaze i uživaju kupajući se u bazenima. Do plaža, naime, nije izgrađena ni jedna cesta već se do njih valja probijati kroz bujnu vegetaciju. Evo, mene i na planinama i na moru zanimaju upravo takvi, prirodni ambijenti koje čovjek nije uspio upropastiti. Tako, ako želite doživjeti ugođaj naših dalekih predaka idite u djevičanski očuvanu prirodu. Za pravu fotku trebati će vam puno vremena, strpljenja i koncentracije, pa ćete se uživjeti u ulogu nekadašnjeg lovca kopljem. Za snimiti atraktivnu fotku nemojte obilaziti teren u velikim grupama već sami ili sa nekoliko sebi sličnih prijatelja. Primjerice, velike hrpe planinara ima cilj stići do planinarske kuće i tamo divaniti, jesti i piti. Pohvalno, bili su na svježem zraku, družili se, ali iz perspektive istraživača prirode nisu vidjeli ništa novo jer su išli utabanim stazama“, kaže Damir Šantek.

Na pitanje kako je uspio snimiti atraktivne snimke morskih pasa s male udaljenosti Šantek je rekao da, budući da su ljubitelji podmorske fotografije obazrivi, moguće dobiti ovakve rezultate. „Suprotno od onoga što prikazuju u filmovima morski psi nisu urođeni ubojice. Pod vodom možeš ih uznemiriti samo ako im ugrožavaš stanište. S pažljivom koncentracijom uspio sam se približiti morskom psu na nekoliko metara i tako su nastale ove fotografije objavljene u knjizi“, rekao nam je Šantek.

Kroz putopisne reportaže i atraktivne snimke kroz knjigu „Ispod površine“ mogu se doživjeti ljepote najatraktivnijih svjetskih podvodnih destinacija, od morskih do riječnih i jezerskih. Od zemalja uz spomenute Sejšele i Maldive zastupljeni su Meksiko, Tanzanije, Zanzibar, Ujedinjeni arapski emirati, Zelenortski otoci, Crna Gora, Austrija, Slovenija, Norveška, Italija, Mađarska, Francuska, Dominikanska Republika, Indonezija – Bali i Oman.

Treća knjiga iz triologije „Visoko iznad oblaka“ o civilizacijama koje izolirano žive na najvišim vrhovima biti će predstavljena na ovogodišnjem zagrebačkom Interliberu. Prve dvije knjige moći će se razgledati i kupiti i na pulskom Sajmu knjige. Brzo se mogu raspoznati po atraktivnim slikama na koricama.

Autor

Aldo Pokrajac

Aldo Pokrajac

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa