Best in show

U Rovinju otvorena treća GinIstra. Proglašen najbolji džin

0

Međunarodni 3. GinIstra festival ovog je petka u Rovinju otvorio svoja vrata posjetiteljima, a dvodnevno izdanje ovog festivala održava se danas i sutra u Staroj tvornici duhana.

O značaju ove manifestacije govorili su organizator Igor Franković, predsjednik ocjenjivačke komisije Kristijan Damijanić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, istarski župan Boris Miletić i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić.

Odmah nakon otvorenja uslijedilo je i svečano proglašenje najboljih ginova, a titulu Best gin in show 2024. odnio je Poetica Olive gin proizvođača Poetica Distillery iz Vrgorca iza koje ponosno stoje Jelena i Drago Nosić. Osim ove prestižne titule i platinaste plakete u kategoriji London Dry Gin, njima je dodijeljena i glavna nagrada festivala: sponzorski ugovor s tvrtkom Valalta iz Rovinja.

 

Podsjetimo, na ocjenjivanje je pristiglo 68 uzoraka ginova iz pet zemalja, a ocjenjivačka komisija bila je sačinjena od vrsnih stručnjaka iz Hrvatske, Italije i Srbije. Iznimnu kvalitetu pristiglih uzoraka potvrđuje činjenica da je dodijeljena još jedna platinasta medalja, a zaradila ju je Six Point Eight Distillery za njihov 6.8 London Dry Gin, te čak 23 zlatne medalje.

U kategoriji London Dry Gin zlatom su se okrunili Poetica Distillery za gin Poetica Ginuine, Damijanić Distillery za Sette Monti te Old Hills za dva svoja gina: Arion i Pennant. Također, zlato je dodijeljeno i Destileriji Rossi za njihov Nostromo Gin, proizvođaču The Artisan za The Artisan Gin, a zaslužili su ga i Autumn Gin proizvođača Old School Distillery te Gin Agramero destilerije House of Spirits.

Ukupno je osam zlatnih medalja dodijeljeno u kategoriji Destilirani gin, a nagrađene su destilerije Poetica iz Vrgorca za Poetica Summer Sonnet, Babić za Cherry on Top Gin, Istarska Kapljica za Flying goat Istrian dry gin Purple Edition te Abelo za Honey Spirit Gin.  Također, zlato su odnijele i destilerije Imagine Spirits za Tatau Gin, GAS Familia iz Slovačke za Gin Bilinsgate Grapefruit te Ginovic iz Srbije kojemu su dodijeljene dvije zlatne medalje i to za Herbal Dry Gin te Floral Dry Gin.

Zlatne medalje u kategoriji Navy Gin osvojile su destilerije Istarska Kapljica za Flying goat Navy Strength i Aura za Aura Gin Karbun Navy Strength.

U kategoriji Old Tom Gin, zlatne medalje otišle su u ruke destilerije Poetica iz Vrgorca za Poetica Limited Barrel Aged i talijanske destilerije Jakne za njihov Honey Gin Nataniel.

Na ocjenjivanju, u kategoriji Sloe Gin posebno su se istaknule tri destilerije koje su zaslužile zlatna odličja pa su tako nagrađene destilerija Sempervivum za gin Karolina 58, Carasman za njihov 10K Jack i Vergilas Craft Distillery za Sloe Gin.

Ovogodišnja novost je bila i dodjela posebne nagrade za najbolji dizajn boce, Design Masterpiece Award, a nagradu je osvojila destilerija The Artisan iz Zagreba za svoj The Artisan Gin.

Kada je riječ o programu, ovog će se vikenda na trećem izdanju GinIstre održati zanimljiva predavanja, panel rasprave i radionice tijekom degustacijskog dijela manifestacije koji će biti i u subotu od 15 do 2 sata.

Sve će biti popraćeno i glazbenim programom pa tako večeras nastupaju Mateo Pilat, Matija Cvek i DJ SoChic, dok će u subotu navečer publiku zabavljati Gordan Gregurović, TBF i DJ Frenki.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa