priznanje im odao grad pazin

Darovali krv 35, 50 i 75 puta

0

Povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se u Hrvatskoj obilježava na današnji dan, 25. listopada, Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, u suradnji s Gradom Pazinom i općinama Tinjan, Cerovlje i Sveti Petar u Šumi, organiziralo je danas u velikoj gradskoj vijećnici svečani prijem za višestruke darivatelje krvi koji su krv darivali 35, 50 i 75 puta.

Principi dobrovoljnog, anonimnog, solidarnog i besplatnog darivanja krvi čine temelj ove plemenite prakse u Republici Hrvatskoj već punih 70 godina. Ova tradicija započela je 25. listopada 1953. godine, kada je u organizaciji društva Crvenog križa Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a taj je datum proglašen Danom dobrovoljnih darivatelja krvi.

 

Okupljenim darivateljima krvi obratili su se zamjenik gradonačelnice Pazina Dragan Družeta i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pazin dr. Ana Rojnić Bučić. U svojim obraćanjima, čestitali su darivateljima njihov Dan, zahvalivši im se na njihovoj nesebičnosti, humanosti i solidarnosti. Posebno su istaknuli važnost ovakvih događanja s ciljem da se podigne svijest i potakne druge na darivanje krvi, što je ključno za društvenu zajednicu.

Na prijemu su uručena priznanja darivateljima krvi za jubilarna darivanja. Za 75 darivanja krvi priznanja su dobili Marija Dagostin, Goran Jedrejčić, Đoni Juričić i Željko Ujčić, svi iz Pazina, te Milan Radovan iz Tinjana i Ante Stanić iz Cerovlja.
Za okruglih 50 darivanja krvi priznanja su uručena darivateljima iz Pazina Luki Bačiću, Marijanu Bratoviću, Daliboru Horvatu, Marinu Hrvatinu, Goranu Ivančiću, Robiju  Kalcu, Draganu Lakošeljcu i Munibu Melkiću, dok su za 35 darivanja krvi priznanje ponijeli Branka Maurić i Božena Turčinović iz Svetog Petra u Šumi.

Rojnić Bučić istaknula je da Crveni križ Pazin trenutno broji 756 aktivnih darivatelja krvi, te je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka organizirano 10 akcija darivanja krvi u razdoblju od 1. siječnja do 15. listopada 2024. godine.
Ukupno su se odazvalo 884 darivatelja krvi, a prikupljene su  762 doze krvi. Također, 50 osoba darovalo je krv po prvi put. Do kraja godine planirane su još dvije akcije darivanja krvi, i to 27. studenog i 20. prosinca 2024. godine.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa