SmallABLE

LAG Sjeverna Istra predstavio važan projekt. Ovo je njihova poruka mladima

0

Mlade u ruralnim sredinama treba društveno angažirati kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje, a time i demografsko te gospodarsko propadanje ruralnih zajednica -  poruka je koju šalje europski projekt SmallABLE, kojeg je LAG Sjeverna Istra predstavio u Bujama.

LAG je u ovom projektuvrijednom 280.160 eura sudjelovao zajedno s partnerima iz Italije, Mađarske, Portugala i Španjolske, a provodi  se u sklopu programa Europske unije 'Građani, jednakost, prava i vrijednosti'. Glavni je cilj projekta revitalizacija ruralnih sredina poticanjem mladih na aktivno građanstvo, odnosno na društveni angažman u lokalnoj zajednici. Završno predstavljanje projekta održano je u Gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta u Bujama te je okupilo široki spektar sudionika zainteresiranih za tematiku društvene angažiranosti kroz europske projekte, prije svega iz redova udruga i drugih neprofitnih organizacija, ali i učenike trećih i četvrtih razreda Srednje škole Vladimir Gortan iz Buja uz ostalu zainteresiranu javnost.

LAG je u prvom djelu programa dao pregled nad strukturom projekta SmallABLE  i provedenim aktivnostima. Istaknuto je da se projekt provodi kroz 24 mjeseca te je podijeljen u četiri faze: BE SmallABLE, Working SmallABLE, Sharing SmallABLE i Improving SmallABLE te kako je svaka faza namijenjena različitoj skupini dionika.

 

Prisutne je posebno zainteresirala projektna faza Working SmallABLE, koja je omogućila uključivanje mladih osoba u dobi od 18-34 godine sa područja LAG-a u projekt. LAG je, naime, u okviru projekta javnim pozivom omogućio mladim osobama s područja sjeverozapadne Istre da se uključe u projektni tim koji je u razdoblju od listopada 2023. do listopada 2024. sudjelovao u studijskim posjetima na područje svakog od partnera na projektu. Prijavljeni volonteri su tako dobili priliku putovati u Italiju (Općina Monte San Martino, MC), Mađarsku (Općina Pecsely), Španjolsku (Općine Cilleros i San Martin de Trevejo), te Portugal (Sobral de Sao Miguel i Fundao) i sudjelovati u zanimljivom programu koji je omogućio iskustveno otkrivanje svakog mjesta - upoznavanje njegovih stanovnika, prirodne i kulturne baštine, te glavnih razvojnih izazova, ali i potencijala svake sredine.

LAG je tom prilikom predstavio i neke od projektnih prijedloga mladih koji su nastali unutar radnog dijela programa. Ovaj projekt je, naime, obuhvatio 15 mladih volontera s područja sjeverozapadne Istre. Oni su sudjelovanjem na projektnim aktivnostima u Istri i u inozemstvu stekli uvid u suradnju na međunarodnim projektima te ojačali svoje stručne kompetencije i interpersonalne vještine. Nakon upoznavanja područja svakog od partnera, volonteri su imali priliku sudjelovati u međunarodnim timovima mladih iz svih uključenih zemalja. Zajedno sa stručnim moderatorima učili su kako razvijati projektne prijedloge za revitalizaciju svake od uključenih općina. Kroz ove su aktivnosti mladi s jedne strane stekli uvid u razne faktore koji utječu na demografska kretanja u ruralnim sredinama, te su u suradnji sa stručnim koordinatorima projekta u timovima radili na osmišljavanju projekata kroz koje bi se stvorili novi sadržaji u konkretnim ruralnim sredinama.

Osim toga, mladi su se kroz ove aktivnosti upoznali s dinamikom suradnje u međunarodnim timovima, dok su pritom dodatno unaprijedili svoje stručne, jezične i međuljudske vještine. Ovi su radni susreti iznjedrili mnogo zanimljivih prijedloga u kojima se isprepliću društvena odgovornost, nove tehnologije, ljubav prema tradiciji i otvorenost prema inovacijama, kružna ekonomija i još brojne druge teme.

Nakon predstavljanja projekta SmallABLE, uslijedio je drugi dio programa s ciljem upoznavanja pojma aktivnog građanstva u praksi. U ovom su djelu predstavnici nekih od najaktivnijih udruga građana na našem području prisutnima predstavili neke od inicijativa koje su proveli tijekom svojeg djelovanja. U program su se tako uključili predstavnici udruge Sonda iz Vižinade, udruge ZIID (Buje), predstavnica Centra za građanske inicijative Poreč i Volonterskog centra Istra te pulskog Kluba mladih ZUM. Predstavili su svoje projekte na području ekologije, promicanja solidarnosti, obrazovanja i demokratskih vrijednosti i rezultate koje su njima ostvarili.

Održana je i radionica "Projektno financiranje za neprofitne organizacije" s ciljem da se svim zainteresiranim za pokretanje društveno korisnih projekata prenese konkretni "know how“ kako napisati projekt sa dobrim izgledima za financiranje.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa