OTPUŠTANJA I ZATVARANJA UREDA

Slovenski Kompas u problemima. Hoće li se to odraziti i na njihovu porečku tvrtku?

0
Porečki Kompas (Snimio I. Balen)
Porečki Kompas (Snimio I. Balen)

Hoće li u istarskom dijelu jedne od najstarijih i najpoznatijih turističkih agencija na ovim prostorima biti otpuštanja djelatnika i zatvaranja poslovnih prostora? Naime, mediji ovih dana pišu da je slovenski Kompas, koji je osnivač porečke sestrinske tvrtke Kompas Turistička agencija, u financijskim problemima i da pokazuje znakove dugoročne insolventnosti, to jest nemogućnosti podmirivanja dospjelih obveza plaćanja u rokovima njihova dospijeća. Tvrtku je, neslužbeno doznaje slovenski dnevni list Dnevnik, već napustilo više rukovoditelja, a sama je grupacija obavijestila slovenski zavod za zapošljavanje da namjerava otpustiti više desetaka radnika. Kocem prošle godine ta je tvrtka u Sloveniji imala 131 zaposlenika, a sada ih je navodno ostalo svega 80-ak. Dnevnik piše da je Kompas 2018. godine prodao oko tri tisuće kvadrata poslovnih prostora u središtu Ljubljane da bi ih zatim unajmio u jednoj poslovnoj zgradi u glavnom gradu Slovenije. Sada pak, neslužbeno doznaje Dnevnik, namjerava iseliti iz te zgrade i usput zatvoriti nekoliko svojih agencija u Sloveniji.

 

Bojan Aljinović, jedan od direktora hrvatskog Kompasa čije je sjedište u Poreču, za Istarski.hr poručuje da je njihovo poslovanje autonomno i decentralizirano od matične tvrtke u Sloveniji. No, time ne odgovara na pitanje hoće li u hrvatskom Kompasu biti otpuštanja i zatvaranja pojedinih ureda. Napomenimo da je od listopada 2021. Kompas Turistično podjetje d.o.o. Slovenija stopostotni vlasnik hrvatskog Kompasa sa sjedištem u Poreču. Do tada je, piše u godišnjem izvješću o poslovanju porečke sestrinske tvrtke, vlasnik na nekoliko mjeseci bio Triglav Investment Holding d.o.o. iz Luksemburga, odnosno grupa investitora okupljenih oko fonda rizičnog kapitala Springwater Capital. Najnoviji podatak jest da su sa zadnjim danom 2023. krajnji vlasnici porečkog Kompasa, kako piše u službenom dokumentu, postali Martin Gruschka i Sandra Macaya Lopez Mancisidor, s time da je Kompas Turistično podjetje i dalje vlasnik sa stopostotnim udjelom.

U navedenom godišnjem izvješću vidljivo je da je porečki Kompas, koji ima ured i u Rovinju, te u , kako piše na njihovim mrežnim stranicama, Makarskoj, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, lani poslovao s dobiti nešto većom od 300 tisuća eura. Valja, međutim, spomenuti da su lanjski poslovni prihodi bili gotovo dva milijuna eura manji nego 2022. Tu su i kratkoročne obveze koje su lani iznosile više od tri milijuna eura, s time da su obveze prema dobavljačima bile 1,5 milijuna. Preneseni gubitak je 2023. bio nešto manji nego preklani, ali je i dalje prelazio dva milijuna eura. Što se tiče zaposlenika, njih je 2022. bilo 67, a lani 63, no treba naglasiti da je stalno zaposlenih 2023. bilo više nego preklani, dok je točno za pola smanjen broj sezonaca.

Slovenski Dnevnik piše da je porečki Kompas u protekloj godini preuzeo zadarsku tvrtku Montana Tours, ali i u Zagrebu osnovao firmu Travel Experience, koja je trebala u samom središtu glavnog grada otvoriti Muzej putovanja. Na službenim stranicama Muzeja piše da se otvara uskoro, iako su mediji još u svibnju izvještavali da će se to dogoditi u lipnju. Dnevnik, pak, navodi da Travel Experience lani nije ostvario niti euro prihoda, dok su kratkoročne obveze iznosile 105 tisuća eura. Aljinović, međutim, poručuje da Travel Experience lani nije ni mogao imati prihoda, budući da je ta tvrtka osnovana tek u rujnu 2023. Što se tiče Muzeja putovanja, potvrđuje ono što piše i na njegovim službenim stranicama, a to je da se uskoro otvara, odnosno "kad se zadovolje svi potrebni uvjeti".

Podsjetimo da je do 2021. vlasnik grupacije Kompas, koja ima urede po čitavom svijetu, bila Fortenova grupe. Tada su iz slovenske kompanije poručili da su tvrtku preuzeli fondovi koje im je savjetovala investicijska tvrtka Springwater Capital. Dnevnik piše da je neposredni vlasnik slovenskog Kompasa trenutno tvrtka Special Sits General Partner II, čiji su vlasnici različite pravne i fizičke osobe. Polovica vlasništva navedene firme u rukama je Williama Twymana Comforta III., njegovog rođaka Williama Twymana Comforta IV. i tvrtke Natasha Investment s Bermuda.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa