treće mjesto u oštroj konkurenciji

Projekt Turističke zajednice središnje Istre osvojio prestižnu nagradu

0

Turistička zajednica središnje Istre trećenagrađena je za svoj projekt  'Digitalni nomadi u središnjoj Istri'. Nagrade je, u oštroj konkurenciji, dodijelila Europska mreža kulturnog turizma (European Cultural Tourism Network – ECTN), u kategoriji Transnacionalni tematski turistički proizvodi.

 

Prvo mjesto pripalo je projektu 'Camino Portugues Coastal Hiking Route', u organizaciji turoperatora Follow the Camino, koji obuhvaća Porto, Bragu i Vianu do Castelo u Portugalu te Galiciju u Španjolskoj. Drugo mjesto osvojio je projekt 'A Transient Legacy – Digitalization of the Silesian Regional Mining Heritage' kojeg provodi Muzej rudarstva u Zabrzeu u Poljskoj, u suradnji s Europskom rutom industrijske baštine.

Projekt 'Digitalni nomadi u središnjoj Istri' nagrađen je za doprinos održivom turizmu kroz inovativne programe usmjerene na digitalne nomade, kao što su Live and work in Central Istria, odnosno Živi i radi u središnjoj Istri, te nastavci projekta Digital Nomad In-Residence i Gourmet Getaway Workation. Ovi projekti promoviraju produljenje turističke sezone privlačenjem digitalnih nomada na dulje boravke, dok istovremeno potiču društveno-ekonomsku korist za lokalnu zajednicu, u skladu s načelima održivosti. Ova nagrada potvrđuje našu viziju i predanost u stvaranju održivog i inovativnog turističkog proizvoda koji spaja suvremeni način života s bogatom kulturnom baštinom središnje Istre, izjavila je Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre.

U suradnji s Udrugom digitalnih nomada Hrvatske, lokalnom razvojnom agencijom Srce Istre i ostalim partnerima i podržavateljima, projekt je uspješno okupio digitalne nomade iz cijeloga svijeta koji su tijekom svog boravka sudjelovali u lokalnim kulturnim i društvenim aktivnostima, stvarajući snažne veze s lokalnom zajednicom. Ključne aktivnosti uključuju zajedničke večere, radionice dizajna radnih odmora te suradnju s lokalnim mentorima i poduzetnicima.

Istaknut je i ekonomski utjecaj projekta, koji je smještajem, ugostiteljstvom i aktivnostima sudionika značajno doprinio lokalnom gospodarstvu. Pozitivan odjek projekta prepoznat je i na društvenim mrežama, gdje su digitalni nomadi dijelili svoja iskustva, dodatno promovirajući središnju Istru kao atraktivnu destinaciju za rad na daljinu. Središnja Istra postaje međunarodno priznata destinacija za digitalne nomade, a ova nagrada dodatan je poticaj za daljnji razvoj inovativnih turističkih inicijativa koje ističu našu kulturnu i prirodnu baštinu, dodala je Kantaruti. Projekt 'Živi i radi u središnjoj Istri'postavlja novi standard za održivi kulturni turizam u Europi, dok istovremeno jača gospodarsku otpornost lokalne zajednice i poboljšava ukupno turističko iskustvo. Također, inicijativa je to usmjerena prema produljenju turističke sezone i očuvanju kulturnih vrijednosti regije.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa