primio ih umaški gradonačelnik

JUBILARCI Slaven Paić i Ezio Trento krv darovali 50 puta

0

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese danas je, na  Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, ugostio jubilarne darivatelje krvi iz Umaga, zahvalivši im na beskrajnoj solidarnosti i pomoći koju nesebično poklanjaju svojoj zajednici. Ovogodišnji su jubilarni darivatelji krvi Slaven Paić i Ezio Trento koji su krv darovali 50 puta.

 

„Solidarnost, empatija, savjest, volja, bezuvjetno davanje i razumijevanje života u zajednici karakteristike su darivatelja krvi kojima se nikad kao zajednica nećemo moći dovoljno zahvaliti. Oni su nadahnuće svima nama i primjer kako bi nam svima osnovni životni cilj morao biti pomoći drugima. Dobro je činiti dobro. A, kad je riječ o spašavanju nečijeg života, tad sam čin darivanja krvi ima dodatnu, neprocjenjivu vrijednost i plemenitost“ naglasio je Bassanese.

Prisutnima su se obratili i ravnatelj Crvenog križa Buje Hrvoje Kovačević, kao i predsjednica te organizacije Đurđa Radošević, naglasivši važnost svake pojedine akcije darivatelja krvi koje pišu sudbine i spašavaju živote brojnim ljudima koji se nalaze u životnoj opasnosti.

„U ovoj godini Crvenui križ Buje, u suradnji s Djelatnosti za transfuziologiju KBC-a Rijeka planira održati ukupno jedanaest akcija darivanja krvi, tri u Novigradu te po četiri u Umagu i Bujama. Planira se prikupiti oko 1000  bočica krvi. Zaključno s 25. listopadom odazvalo se ukupno 639 darivatelja, a dosad je prikupljeno 538 doza ove dragocjene tekućine. Realizirali smo 74 posto u odnosu na plan za 2024. godinu. Veseli  podatak da se odazvalo 77  novih darivatelja krvi, među kojima je krv prvi put darivalo 50 građana“, naglasio je Kovačević.

Grad Umag u 2024. godini ima ukupno evidentirano 351 aktivnog darivatelja krvi: 116 žena i 235 muškaraca. Do 25. listopada u Umagu su održane tri akcije darivanja, a četvrta se planira 23. prosinca. Akcijama je do sada pristupilo 334 darivatelja koji su dali 285 doza, a darivatelja koji su prvi put dali krv iz Umaga ukupno je 16.

Grad Umag je davateljima posvetio Aleju dobrovoljnih darivatelja krvi te od 2020. godine svake godine po jedno stablo lipe posvećuje svakoj ženskoj osobi koja je krv darovala 50 ili više puta, te muškarcima koji su krv dali 100 i više puta.

„Dan dobrovoljnih davatelja krvi obilježava Vaša humanost i plemenitost. Veličanje je to nesebičnog dara života, kojega dobrovoljni davatelji krvi daruju tijekom cijele godine, stoga im je  potrebno izraziti neizmjernu zahvalnost!“ zaključio je Kovačević.

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj već 71 godinu, počevši još od 25. listopada 1953. godine kada se u organizaciji društva Crvenog križa Sisak provela prva akcija darivanja krvi. Područje Umaga posjeduje iznimno bogatu povijest dobrovoljnog darivanja krvi. Najstariji dokumenti o organiziranim akcijama darivanja krvi na području Umaga sežu još iz šezdesetih godina 20. stoljeća.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa