odabran izvođač

Počinje uređenje urbane šume na Kaštanjeru

0
Foto: Google maps
Foto: Google maps

Grad Pula nastavlja s uređenjem zelenih površina u sklopu svojih zelenih politika kao jednog od prioriteta gradske uprave. Kao što je najavljeno, približava se datum početka radova uređenja urbane šume na Kaštanjeru. Naime, u prethodnom razdoblju proveden je postupak nabave i odabran izvođač, a to je zajednica ponuditelja, tvrtke HortusDes iz Garčina te IN elektro iz Slavonskog Broda.

 

Vrijednost radova, roba i usluga po provedenom postupku javne nabave iznosi 362.800 eura bez, odnosno 441.477 eura s PDV-om. Navedeni iznos uključuje radove krajobraznog uređenja koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira u visini 67,80 posto putem Programa ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja. U cijenu je uključena i izgradnja javne rasvjete.

U tijeku je sklapanje okvirnog sporazuma, nakon kojega slijedi sklapanje ugovora kojima će se preciznije definirati dinamika radova i rokovi dovršetka radova, a koji kumulativno ne mogu biti dulji od 9 mjeseci.

Iz Grada podsjećaju da se navedena površina planira urediti kao urbana šuma, odnosno zelena površina koju primarno karakterizira posađeno drveće i grmlje različitih vrsta i visina, čime se usred urbano preopterećenog sustava stvara cjelovit, novi ekosustav, odnosno pretpostavke za stvaranje ugodne mikroklime i snižavanje temperature zraka, upijanje ugljikovog dioksida i pročišćavanje zraka, kao i očuvanje biološke raznolikosti budući da pogoduju razvoju velikog broja različitih biljnih i životinjskih vrsta.

Predviđena je uglavnom sadnja stablašica i to dvadesetak različitih biljnih vrsta, te nekoliko vrsta grmova. Između ostalog, predviđene su zone sa košenim travnjacima na kojima bi se omogućio boravak u najtoplijim mjesecima, kao i nekošenih travnjaka u kojima bi se osigurali uvjeti prirodnog staništa koje je neophodno sačuvati za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta, bez obzira na činjenicu da je u pitanju urbano gradsko područje.

U zoni će se postaviti urbana oprema:  klupe, klupe sa stolovima, stalci za bicikle, koševi za smeće i oglasne ploče te zastori od rizle ili drugog prirodnog materijala.

Unutar nove zelene oaze bit će postavljena i nova javna rasvjeta kojom će se osigurati siguran boravak i tijekom perioda godine, kada su noći puno duže.

Sam početak radova planiran je sredinom studenog o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, najavljuju iz Grada Pule.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa