MK GROUP VEĆ SEDAM GODINA NA HRVATSKOM TRŽIŠTU

Srpska kompanija najavila nove investicije koje će imati ključan utjecaj na razvoj Savudrije

0
Kempinski hotel Adriatic (Foto: MK Group)
Kempinski hotel Adriatic (Foto: MK Group)

Hrvatske kompanije bile su znatno aktivnije kao investitori u Srbiji nego što su srbijanske kompanije u Hrvatskoj. Iako su bivši Agrokor, danas Fortenova, Atlantic Grupa i druge velike hrvatske kompanije imale značajne investicije susjednoj državi, postoji i iznimka u suprotnom smjeru – MK Group, piše Forbes Hrvatska.

MK Group ima godišnje prihode od oko 400 milijuna eura i oko četiri tisuće zaposlenih, a u svom portfelju imaju kompanije u sektorima poljoprivrede, prehrane, turizma, nekretnina i energetike.

Već sedam godina prisutni su i na hrvatskom tržištu, prvenstveno kroz luksuzni hotel Kempinski Adriatic u Savudriji, ali i kroz značajnu investiciju u Petram Resort & Residences. O razvoju tih projekata, planovima za budućnost te o općenitom poslovnom okruženju u Hrvatskoj razgovarali smo s Mihailom Jankovićem, predsjednikom Uprave MK Group.

“Ušli smo na hrvatsko tržište upravo akvizicijom hotela Kempinski Adriatic u Savudriji. Zadovoljni smo postignutim rezultatima te smo odlučili uložiti u Istru kao destinaciju, vjerujući u njezine potencijale. Upravo je ovaj hotel pozicionirao Savudriju na turističkoj karti, donio svjetske trendove i najbolju praksu upravljanja luksuznim hotelijerstvom, čemu je doprinijela i suradnja sa svjetski renomiranim Kempinski brendom. Osim ulaganja u hotel, investirali smo i u golf teren. Naš Golf Club Adriatic 2023. godine postao je član prestižnog PGA International kluba koji broji 28.000 članova u više od 80 zemalja diljem svijeta, kao jedini golf teren s ovih prostora”, kaže Janković.

Što se tiče isplativosti dosadašnjih ulaganja, Janković kaže da na to gledaju, prije svega dugoročno, jer im je cilj razvijati luksuzni turizam i privući goste iz cijele Europe.

 

“Prošle godine najavili smo nove investicije u nadolazećem razdoblju, koje će imati ključan utjecaj na razvoj Savudrije. Za ekskluzivna iskustva gostiju u hotelu Kempinski Adriatic uložit će se u obnovljena izdanja Kempinski vila i hotelskih sadržaja”, kaže Janković.

Nedaleko Kempinskog sagrađen je i Petram Resort & Residences. Radi se o, za hrvatske prilike, prilično neobičnom konceptu. Naime, zainteresirani investitori mogu kupiti hotelsku sobu ili vilu koja se nalazi u sklopu kompleksa. Janković kaže da je ta investicija, koju su realizirali s kompanijom Aleksandar Group, vrijedna više od 100 milijuna eura. Radi se o jedinstvenom hotelsko-rezidencijalnom kompleksu s integriranim premium sadržajima u uslugama na razini pet zvjezdica.

Smještajni kapaciteti podijeljeni su u tri kategorije: vile, apartmani i stanovi, koji su dostupni za kupnju ili najam, što Petram čini jedinstvenim u Hrvatskoj, pojašnjava Janković. Uz smještajne kapacitete, u sklopu resorta gostima su na raspolaganju dva bazena, wellness i sportski sadržaji, kao i upravljanje imovinom uz 24-satnu podršku.

“Jedan dio smještajnih kapaciteta namijenjen je klasičnom hotelskom poslovanju, dok je drugi dio dostupan za prodaju, a do sada je prodano 60 posto kapaciteta. Vlasnici imaju obavezan mjesečni trošak vezan uz facility management, i moram napomenuti da se menadžment Petram bavi cjelokupnim održavanjem. Dodatna pogodnost za vlasnike je mogućnost da nekretninu koju kupe, povjere nama na iznajmljivanje trećim osobama”, kaže.

Nakon što je prošle godine otvore, Petram je zapravo, kaže Janković, tek ove sezone pokazao svoj puni potencijal.
“Interes je premašio sva očekivanja, tijekom ljetnih mjeseci kapaciteti su bili u potpunosti popunjeni, što je privuklo još veću pažnju turista i povećalo interes investitora. U prilog uspjehu ide i činjenica da kupci koji već posjeduju nekretninu unutar Petram Resort & Residences, zadovoljni iskustvom koje smo im pružili, prenose svoje pozitivne dojmove”, kaže.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa