Umro je Duško Černjul, jedan od prvih modernističkih istarskih chefova i ugostitelja

0
Duško Černjul (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Duško Černjul (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Umro je Duško Černjul, jedan od prvih modernističkih istarskih chefova i ugostitelja, piše Kult Plave Kamenice.

Krajem devedesetih godina restoran Velanera kraj Pule bio je simbol modernog, ambicioznog i hrabrog pristupa kuhanju. Vela Nera često se spominjala u istoj rečenici sa susjednom Valsabbionom, tadašnjim neupitnim šampionom modernističke hrvatske gastronomije.

 

Velu Neru vodio je Duško Černjul, lokalni chef i restorater, jedan od ljudi koji su stvarali novu istarsku i hrvatsku restoransku scenu. Vela Nera ugasila se 2010. godine. Baš kao ni Valsabbion, koji je potrajao dvije godine dulje, nije preživjela Veliku krizu koja je goste okrenula prema bistroima i konobama.

Nešto kasnije gospodin Černjul u Šišanu je otvorio hotel Velanera s restoranom Bodulka. Bodulka je bio obiteljski restoran u kojem je Černjul zapravo započeo ugostiteljsku karijeru. Bodulka je unatrag više desetljeća promijenila nekoliko adresa. Zadnjih je godina Bodulka funkcionirala kao ugodni, profesionalni upmarket bistro s puno svježih, sastojaka. Duško Černjul rodio se 20. travnja 1952. godine. Njegov utjecaj na razvoj modernog istarskog ugostiteljstva može se valorizirati najvišim ocjenama. Sprovod gospodina Černjula održat će se u ponedjeljak u Puli. 

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa