POČELO JAVNO SAVJETOVANJE

Određene lokacije u Puli na kojima će se moći hraniti mačke

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Grad Pula pokrenuo je javno savjetovanje o hranilištima za mačke, koja bi trebala biti postavljena na 42 lokacije u svim kvartovima. Točnije, riječ je o nacrtu prijedloga postavljanja hranilišta, koji je na e-konzultacijama sve do 22. studenog, a građani mogu svoje prijedloge poslati mejlom, na adresu plan.hranilista.macke@pula.hr. Prateći dokumenti i dodatne informacije nalaze se na web stranici Grada Pule, u rubrici e-Konzultacije ili na ovoj poveznici.

U nacrtu čitamo da će na jednoj lokaciji moći biti postavljene najviše tri kućice, dakle riječ je ustvari o ukupno 126 punktova na kojima će se mačke moći hraniti. Kućice, čitamo dalje, 'izgledom moraju biti usklađene s prostorom na koji se postavljaju'. Sve moraju biti jednakih dimenzija (60x60x40 cm), drvene, s krovištem od nepromočivog materijala i s mogućnošću otvaranja da bi se hranilište moglo čistiti.

 

Osim na spomenutim, kućice se mogu postavljati i na drugim lokacijama, uz prethodnu suglasnost vlasnika zemljišta, ali mora postojati i suglasnost Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport te mjesnog odbora na čijem se području lokacija nalazi.

Zahtjev za izdavanje odobrenja mogu podnijeti kako udruge za zaštitu životinja, tako i pravne osobe te zainteresirani pojedinci.

Korisnik javne površine mora voditi brigu o higijeni i čistoći hranilišta te posjedovati lovilicu za mačke, a mačke o kojima se skrbi mora kastrirati, sterilizirati, cijepiti, očistiti od nametnika te ih označiti u skladu s pravilima veterinarske struke.

Prihvatljivost lokacije i prihvatljivost podnositelja zahtjeva utvrđuje se zaključkom gradonačelnika, na temelju kojeg će se sklopiti ugovor kojim će se definirati međusobna prava i obveze obiju strana. Nadležno gradsko tijelo kontrolirat će ispunjavaju li korisnici obveze iz ugovora, a ukoliko se utvrdi da ne brinu o higijeni i čistoći javnih površina, ugovor će se otkazati, stoji, uz ostalo, u nacrtu.

Priča o hranilištima zakotrljala se nakon reakcija udruga za zaštitu životinja, koje su i potaknule vlasti da odrede lokacije na kojima će se životinje moći hraniti.   

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa