snalaze se

Ukrajinci nastavljaju s krijumčarenjem migranata. Evo brojki za ovu, ali i za polovicu prošle godine

0
Granični prijelaz Hrvatska-Slovenija (Snimio Milivoj Mijošek)
Granični prijelaz Hrvatska-Slovenija (Snimio Milivoj Mijošek)

"Policijska uprava istarska je u 2024. godini podnijela kaznenu prijavu protiv 24 osobe zbog počinjenja kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Od navedenog broja počinitelja, šest osoba bili su državljani Ukrajine", kažu iz istarske policije na naš upit koliko je ove godine Ukrajinaca među krijumčarima migranata, i to nakon što smo ovaj tjedan pisali o najnovijem slučaju te vrste.

Za usporedbu, u prvoj polovici 2023. godine policija je uhitila i podnijela takve kaznene prijave protiv čak sedam državljana Ukrajine. Neki od njih su ekspresno osuđeni ili su se nagodili s tužiteljstvom, a dobar dio sličnih sluačajeva završava na Općinskom sudu u Pazinu.

 

Što se tiče ovih slučajeva važno je napomenuti da okrivljeni Ukrajinci uglavnom nemaju regulirano boravište u Hrvatskoj. Svi oni imaju određeni oblik zaštite, odnosno privremene zaštite na teritoriju Europske unije. Naime, radi se o osobama iz Ukrajine koje su raseljene u drugim članicama EU-a i mogu se kretati po cijeloj EU. No, u Hrvatskoj su, barem u ovim slučajevima, počinili kazneno djelo.

Krijumčarenje migranata znatno se razvilo od početka migracijske krize u 2015. Prema podacima Europola i Interpola više od 90 % nezakonitih migranata plaća krijumčarima kako bi pokušali stići do Europe. Za kriminalne mreže to je vrlo unosna poslovna aktivnost s niskim rizikom od otkrivanja.

Procjenjuje se da krijumčarenje migranata diljem svijeta generira godišnji promet u vrijednosti između 4,7 i 6 milijardi eura.

Kako piše Jutarnji list, policija u Bosni i Hercegovini u utorak je, u akciji koordiniranoj s hrvatskom policijom, uhitila pet osoba pod sumnjom da su pripadnici kriminalne skupine koja je u Hrvatsku do sada prebacila najmanje 100 ilegalnih migranata.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa