PREDSTAVLJENO JUBILARNO, 30. IZDANJE

SA(N)JAM KNJIGE Više od 100 autora u 10 dana. Stiže i enfant terrible talijanskog stripa, jedan od najboljih svjetskih crtača

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

U petak, 29. studenog počinje jubilarno, 30. izdanje Sajma knjige u Istri, na kojem će se u deset dana, sve do 8. prosinca, predstaviti više od stotinu autora i sudionika na nekoliko sajamskih lokacija. Tema ovogodišnjeg sajma je Mikrokozmos, a glavnina događaja bit će i ove godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Nikad bogatiji program na današnjoj je konferenciji za novinare predstavila direktorica sajma Magdalena Vodopija, koja je kazala da će biti puno predstavljanja knjiga, ali i izložbi, performansa, koncerata, ali i jedan veliki dječji program, nikad veći i jedan sajam u sajmu  - Histrokozmos.

„Susrest ćemo se s mnogim svjetovima, nekima koji su nam bliski i nekima koji su nam jako daleko. Svi ti svjetovi u nekim meandrima dolaze do jedne točke koju čini plemstvo duha. Jedan od prvih autora koji će se popeti na pozornicu sajma je Rob Riemen, nizozemski filozof, veliki intelektualac, autor kultne knjige „Plemstvo duha“, tako da odmah imamo tu poveznicu. Za njim će na sajamsku pozornicu dolaziti sve sami plemići i plemkinje duha: mogu spomenuti Costicu Bradatana, rumunjsko-američkog filozofa koji dolazi s jednom zanimljivom knjigom u današnjem vremenu „Slavom neuspjeha“. Dolazi nam Donatella Di Cesare, kontroverzna talijanska filozofkinja, s vrućom temom o migraciji, s knjigom „Domaći stranci“. Dolazi i velika intelektualka Dubravka Stojanović s knjigom „Prošlost dolazi“, koja je doživjela već peto izdanje u Srbiji. Ona će se predstaviti i na Doručku s autorom. Dolazi nam dragi gost sajma Žarko Pajić, ali ovoga puta ne sa svojim filozofskim knjigama koje zna lijepo prepričati ali ih teško čitamo, nego s jednim mikrokozmosom svoje intime, sa svojim pismima“, rekla je Vodopija.

Pjesnik i filozof Predrag Finci 'koji nas oduševljava poezijom' ovoga će puta pričati filozofske priče, rekla je Vodopija.

Najavila je velik događaj, dolazak velikog autora Tanina Liberatorea.

„On je histrokozmos za sebe, enfant terrible talijanskog stripa, jedan od najboljih crtača svijeta. Lani smo imali Mila Manaru, a ove godine opet jednog velikog autora. On će predstaviti svoj kultni strip u hrvatskom prijevodu, ali imat će i 'doručak' i izložbu u Gradskoj galeriji“, najavila je direktorica.

Eros Čakić, savjetnik za likovnu i galerijsku djelatnost Grada Pule, u Gradskoj galeriji Pula ugostio je nevjerojatne izložbe Sajma, a ove godine u tom prostoru priprema jednu od najvećih - „Fragmenti kaosa“ Tanina Liberatorea, koja će biti otvorena 3. prosinca. Ističući da Liberatore u trolistu talijanskog stripa, (a kojeg čine i Hugo Pratt i Milo Manara)  predstavlja Michelangela, nadahnuto je govorio o autoru slavnog „Ranxeroxa“, i najavio sjajnu izložbu vrhunskog majstora stripa i suvremenog likovnog umjetnika visoke klase.

 
U programu sudjeluje i Oliver Lovrenski, mlada zvijezda europske književnosti, koji predstavlja roman „Kad smo bili mlađi“ koji je napisao s 20 godina. Ante Tomić prikazat će otočki mikrokozmos, a bit će predstavljena i knjiga Miljenka Smoje „Libret o našem malom portu“ koju je priredio Boris Dežulović.

„Imat ćemo i mikrokozmos kroz dva događaja jednog fascinantnog grada, mikrokozmos Sarajeva 80-ih: dolaze legende Top liste nadrealista i Zabranjenog pušenja Boro Kontić i Sejo Sexton s knjigom „Pamtim kao da je bilo nekad“. Taj grad mislim da će najbolje opisati kultni fotograf Sarajeva Milomir Kovačević Strašni koji će imati svoju izložbu u galeriji Makina pod naslovom „Sarajevo 1980.“Zanimljivo je da će Sajam obuhvatiti i dio Adventa, pa tako i nastup Ramba Amadeusa, koji će biti i sudionik zanimljivog panela, uz Predraga Fincija i Matiju Ferlina.

Žene će i na ovom sajmu biti snažne, pa se tako predstavljaju irska spisateljica Elaine Feeney, švedska spisateljica Karolina Ramqvist s knjigom „Žena medvjed“. Okrugli stol o rodnim mikrokozmosima vodit će Leonida Kovač, a dolazi i Tereza Kesovija, koja će govoriti u sklopu hommagea Luki Paljetki, kao i na 'doručku'.

„Temu koja je nama bolna dodiruju dva autora Slavenskog đardina: to je  mladi pisac Andrij Ljubka koji dolazi s romanom „Karbid" i veliki publicist, dobitnik Bookera, Putinov oponent, disident Mihail Šiškin. On dolazi s knjigom „Moja Rusija“, najavila je Vodopija.

Dragan Velikić predstavit će novo djelo „Bečki roman, a Ivica Đikić knjigu “Divlji kvas“.

Stari gost Sajma Vladislav Bajac predstavit će putopisni roman po Americi, gdje se susreo s Leonardom Cohenom i osnivačima CNN-a.

Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner najavila je 5. prosinca izložbu Antonije Rusković Radonić „Let s vilama“ u Galeriji Cvajner. U galeriji Sveta srca bit će otvorena izložba  „Memento momenta“ o 30 godina sajma knjige u Istri, autora Mauricija Ferlina. Ravantelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo kazao je da će to biti artistička izložba koja će prikazati sajam u njegovoj punoj snazi.

Detaljan program možete pogledati ovdje.

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa