U Puli obilježen Nacionalni dan darivatelja krvi

Dodijeljena priznanja jubilarnim darivateljima krvi koji su krv dali 100, 75 i 50 puta

0

25. listopad obilježava se kao Nacionalni dan darivatelja krvi, a tim je povodom Gradsko društvo Crvenog križa Pula danas organizirao svečanu dodjelu priznanja jubilarnim darivateljima krvi koji su krv dali 100, 75 i 50 puta. Uz djelatnike i volontere Crvenog križa te jubilarne darivatelje, svečanosti su prisustvovali župan Boris Miletić, gradonačenik Pule Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Vodnjana Diriana Delcaro Hrelja, načelnik Medulina Ivan Kirac, načelnik Ližnjana Marko Ravnić, načelnik Marčane Predrag Pliško te načelnik Svetvičenta Dean Perković

 

„Mislim da se u kontinuitetu na današnji dan, odnosno u povodu Nacionalnog dana darivatelja krvi, družimo već osamnaest godina. Koristim priliku da vam čestitam i zahvalim u ime Istarske županije i svoje osobno. Naši ljudi u Istri, ali i u cijeloj Hrvatskoj su itekako humani i kad god treba pomoći, na bilo koji način, oni to i učine. Ono što me posebno veseli su statistički pokazatelji za prvih šest mjeseci ove godine koji pokazuju da, u odnosu na isto razdoblje 2023., bilježimo porast broja prikupljenih doza krvi od 4 posto“, rekao je župan Miletić, koji je kazao da je i sam nekoliko puta darovao krv.   

„Prema vama i odvažnosti koju imate gajim izuzetno poštovanje, znajući da su mnogi od vas dali krv 50, 75 i 100 puta. Za vas se ne čuje, a imate nemjerljivu ulogu u spašavanju ljudskih života i za mene ste heroji. Uvjeren sam da su vam neizmjerno zahvalni svi kojima ste pomogli i vjerujem da ćete dobrovoljnim davalaštvom potaknuti i druge na ovaj humani čin. Imate moje veliko poštovanje i od srca hvala“, poručio je u pozdravnom govoru gradonačelnik Filip Zoričić.

Riječi zahvale uputile su i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić, predsjednica GDCK Pula dr. Lorena Lazarić Stefanović i voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu OB Pula dr. Jasmina Simović Medica.

„Možemo graditi ceste, zgrade, kule, ali bez čovjeka nema života i zato vam hvala na svemu što činite. Htjela bih da ostanete što duže zdravi, te da možete i dalje darivati krv i da svojim činom pokazujete primjer mladima“, kazala je Vekić. 

„Vi ste za naš zdravstveni sustav i za našu populaciju pravi heroji i ovom vam se prilikom zahvaljujem i želim vam sve najbolje“, poručila je dr. Lazarić Stefanović. 

„Opća bolnica Pula na godišnjoj razini ima potrebe za oko 6.800 krvnih pripravaka, od čega 5.500 doza za koncentrata eritrocita koriste naši pacijenti, oko 800 doza koncentrata trombocita i 600-700 doza svježe smrznute plazme. Bez darivatelja nema ni adekvatnog kirurškog liječenja, ni za naše onkološke liječnike kemoterapije“, rekla je voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Simović Medica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa