DOZNAJEMO: Najnoviji slučaj

UKRAJINAC U ISTRI ŠVERCAO MIGRANTE: Naknadu je trebao dobiti u dolarima, a poznato je i gdje je vidio sporni oglas za prijevoz

0
Granični prijelaz Hrvatska-Slovenija (Snimio Milivoj Mijošek)
Granični prijelaz Hrvatska-Slovenija (Snimio Milivoj Mijošek)

Nije tajna da Istarska policija već par godina prati, uhićuje pa potom kazneno prijavulje počinitelje raznih nacionalnosti zbog krijumčarenja migranata, a da su mnogi od njih Ukrajinci. Kako doznajemo iz pravosudnih krugova, oni uglavnom bivaju ekspresno osuđeni ili se jednostavno nagode s tužiteljstvom. Konkretno, plate određenu svotu državi i budu oslobođeni.

Novi takav slučaj zbio se prije samo nekoliko tjedana, kada je 38-godišnji državljanin Ukrajine O.B. na području Rijeke i Lupoglava 30. rujna, s ciljem da se nepripadno imovinski okoristi omogućavanjem stranim državljanima da nezakonito prijeđu državnu granicu Hrvatske sa Slovenijom, dogovorio i pristao sudjelovati u prevoženju tih osoba do druge države Europske unije za novčanu naknadu od 500 dolara. Prema činjeničnom opisu djela, pola je iznosa trebao dobiti tijekom putovanja na svoj tekući račun, a drugu polovicu po dolasku na krajnju destinaciju.

Ukrajinac je u Rijeci u automobilu Hyunday Sonata ukrajinskih tablica ukrcao četiri državljana Turske, od kojih je jedan maloljetan. Vozili su se tako prema državnoj granici sa Slovenijom, i to državnom cestom D44 u smjeru Buzeta. No u 21.15 ih je zatekla policija kod naplatnih postaja Lupoglav.

Kako policija takve osumnjičenike obično prijavljuje za kazneno djelo "protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma" iz članka 326. Kaznenog zakona, tako je bilo i ovog puta.

U svojoj je obrani okrivljeni 38-godišnji Ukrajinac naveo da je u grupi na aplikaciji 'Telegram' vidio oglas da se traže vozači, htio je dodatno zaraditi, išao je s automobilom na tehnički pregled u Zagrebu jer tamo rade neki Ukrajinci i vidio je u toj grupi da se tog dana traži prijevoz ili iz Slovenije ili iz Hrvatske.

Odradio je pregled i popravak automobila, veli on, nakon toga otišao u hotel odmoriti, javio se nepoznatoj osobi (predstavila se kao 'Albert') koja organizira taj prijevoz putem 'Telegrama'. Rekli su mu da ide u Rijeku, da tamo postoje ljudi koje treba prevesti, da je pitao tog organizatora jesu li te osobe legalno u Hrvatskoj, no rečeno mu je da se te osobe imaju pravo kretati po Hrvatskoj i Sloveniji, kaže on. Nije ih osobno pitao da mu pokažu dokumente.

Poslana mu je lokacija udaljena 73 kilometara od Rijeke, radilo se još uvijek o lokaciji u Hrvatskoj, a dolaskom do lokacije taj mu je organizator trebao poslati iduću lokaciju. Na polovici puta bio je dogovor da mu se na bankovnu karticu proslijedi polovicu nagrade u iznosu od 250 dolara, a još toliko bi dobio kada bi snimio video kao dokaz da je putnike doveo do konačne destinacije.

Sve je to Ukrajinac rekao u svoju obranu. Na koncu se, kao i dobar dio njegovih sunarodnjaka, nagodio s tužiteljstvom te tako izbjegao dugotrajni sudski postupak.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa