POVIJESNI DOGAĐAJ I ZA ISTARSKI NOGOMET

Porečki trener će večeras prvi puta s klupe voditi momčad u Ligi prvaka

0
Danijel Jumić i Nenad Bjelica (foto: Igor Kralj / PIXSELL)
Danijel Jumić i Nenad Bjelica (foto: Igor Kralj / PIXSELL)

Neriješen rezultat s Istrom 1961 u prvenstvenom susretu HNL-a na pulskoj Drosini (2:2) svakako se ne može nazvati uspjehom aktualnog državnog prvaka Dinama, koji s ovim remijem sada zaostaje četiri boda za vodećim Hajdukom. Ništa zabrinjavajuće u ovom dijelu prvenstva za tako kvalitetnu momčad, koja je po mnogima u mislima ‘preskočila’ pulsku utakmicu i već bila u autobusu za Salzburg gdje ih u srijedu očekuje treći susret ovogodišnje Lige prvaka. 

A ona će za istarski nogomet biti povijesna po činjenici da će na klupi u svojstvu prvog trenera na Red Bull Areni sjediti porečki stručnjak Danijel Jumić, s obzirom da će strateg ‘modrih’ Nenad Bjelica susret promatrati s tribina zbog dobivenog crvenog kartona u posljednjem susretu na Maksimiru s Monacom.

 

Jumić je svoju ozbiljniju samostalnu trenersku rolu imao početkom 2020. godine kada je postao prvim trenerom upravo svog posljednjeg suparnika Istre 1961, nakon što je na klupi ‘zeleno-žutih’ sjedio i na početku sezone u susretima protiv Dinama i Hajduka. Istarska momčad pod njegovom je palicom stigla i do najvećeg uspjeha u povijesti kluba, a to je finale Hrvatskog nogometnog kupa i to protiv suparnika na čijoj klupi danas sjedi kao pomoćni trener. Rekli bi stoga i najmjerodavnija osoba da ponudi komentar susreta dva domaća kluba u kojima je u svojoj još uvijek kratkoj trenerskoj karijeri zabilježio dosad najznačajnije minute.

- Utakmica je bila očekivano teška za nas. Istra je bila stvarno dobra i organizirana, rekao bih da su bolje ušli u utakmicu. Nama je trebalo prvih pola sata nakon ove reprezentativne pauze da malo dođemo k sebi. Sigurno je da smo priželjkivali sva tri boda u ovom susretu, ali ne možemo reći kako domaćini nisu zaslužili bod, rekao je nakon susreta Danijel Jumić.

No bez obzira na nešto lošije izdanje na Drosini, Dinamo je dolaskom Bjelice ipak vratio ‘krv u žile’ i modri pod palicom osječkog stratega sa prebivalištem u Poreču sada izgleda znatno konkurentnije.

- Drago nam je da je to tako i prvenstveno povratkom Bjelice u ovu sredinu ekipa je vrhunski reagirala već u prvom treningu i prvoj utakmici protiv Lokomotive te nastavila i protiv Monaca. Svjesni smo da nas čeka vrlo zahtjevan period s velikim brojem utakmica u malo vremena, ali uvjeren sam da ćemo s našom kvalitetom na svim poljima biti uspješni, dodaje Jumić. 

'Ovih dana uopće ne razmišljam o tome'

Nakon što je, također zbog kazne Bjelici, u protekloj sezoni odradio i tri službene utakmice kao prvi trener u njemačkoj Bundesligi, sada će ipak kruna njegove karijere biti voditi momčad u najelitnijem europskom natjecanju.

- Iskreno, raspored je toliko gust i posao je vrlo intenzivan ovih dana da uopće ne razmišljam o tome. Naravno da mi je drago, ali maksimalno smo bili fokusirani na utakmicu s Istrom tako da smo o Salzburgu počeli razmišljati tek kasnije. Sigurno da nije pozitivno za nas da nema Nenada na klupi, ali cijeli stožer će pokušati sve napraviti kako bi pokušali nadomjestiti taj njegov izostanak, dodaje mladi porečki trener. 

Cilj u tom susretu je jasan. Zagrepčani žele isprati gorak okus visokog premijernog poraza protiv Bayern Munchena te pokušati dohvatiti što bolje pozicije u ovogodišnjem izmijenjenom izdanju ovog nadmetanja.

- Želimo u Salzburgu, ali i u ostalim susretima u Ligi prvaka, kao protiv Monaca na svom terenu, pokazati da imamo što reći u ovom natjecanju i uvjeren sam da ćemo imati svoje šanse da uzmemo bodove u tom susretu. Stoga pokušati ćemo napraviti sve da se u Zagreb vratimo sa sva tri boda, dodaje Jumić. 

Dinamo je treći klub u kojem surađuje s Bjelicom. Nakon turskog Trabzonspora, zajedno su surađivali prošle sezone i u njemačkom Union Berlinu, da bi pred manje od mjesec dana zajedno sjeli i na zagrebačku klupu. Stoga je porečki trener rođen u Osijeku imao prilike spoznati organizacijske prilike i kapacitete nekih poznatih europskih klubova.

- Rekao bih da Dinamo po pitanju organizacije i igračke kvalitete je na stvarno visokoj razini, čemu svjedoči i veliki broj reprezentativaca. Po meni je to najveći klub od ova tri u kojima smo zajedno bili. I s bundesligašem Union Berlinom igrali smo visoku razinu te između ostaloga i grupnu fazu Lige prvaka i velike utakmice protiv Brage i Real Madrida. No ljudi kao da nisu svjesni dok ne otiđu raditi vani i vide kako stvari tamo funkcioniraju, vidiš u stvari koliko su i kod nas određena organizacija na vrlo visokoj razini i tu bi stvarno rekao da Dinamo spada u takvu grupu klubova, kaže Danijel Jumić.



 

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa