OBNOVA NA ČEKANJU

Mijenja se projekt, ide 'u visinu': Hotel Pula dobiva sedam katova!

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Iako je hotel Pula, kako je najavljeno još u siječnju, trebao biti zatvoren već početkom listopada uoči velike obnove, od toga, barem zasad, neće biti ništa, a i pitanje je kad bi uopće mogla krenuti investicija teška 20 milijuna eura. Nije problem samo u tome što na Gradskom vijeću još nisu izglasane izmjene prostornih planova kojima bi se broj postelja povećao sa sadašnjih 475 na 620, nego u namjeri vlasnika, zagrebačke tvrtke B.M.V. Inženjering, da promijeni čitav projekt koji je u siječnju predstavljen javnosti!

Potvrdio nam je to direktor hotela Elvis Drandić. Naime, prema prvom projektu, hotel se, kako je tad, ali i prije nekoliko dana tvrdio Drandić, 'ne bi dizao ni centimetra u visinu', dakle zadržao bi postojeća četiri kata i visinu od oko 14 metara, dok bi se dodatni ležajevi proširili u smjeru hotelske kuhinje. Sad se, međutim, priča stubokom mijenja.

 

Iz Grada Pule, naime, tvrde da je GUP-om dozvoljena puno obimnija gradnja nego što je najavljivao Drandić.

Navode da je prije provedbe postupka desetih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, za lokaciju hotela Pula bila utvrđena zona načina gradnje numeričke oznake 42, kojom su lokacijski uvjeti gradnje bili utvrđeni kao postojeći, odnosno nije bilo omogućeno povećanje postojećih volumena građevine.

Međutim, na zahtjev prijašnjeg vlasnika hotela, pulske tvrtke Sunčana staza, zaprimljen još 16. ožujka 2020. godine, koji je razmatran u okviru spomenutih izmjena GUP-a, prihvaćen je dio zahtjeva koji se odnosi na izmjenu pojedinih lokacijskih uvjeta gradnje radi omogućavanja rekonstrukcije postojeće građevine hotela, kažu u Gradu.

„Zahtjevom je, uz ostalo, predložena izmjena najvećeg broja etaža koja je utvrđena tablicom lokacijskih uvjeta i načina gradnje iz čl. 69. Odredbi za provedbu GUP-a Grada Pule na način da se rekonstrukcijom omogući realizacija suterena, prizemlja i 5 katova, što predstavlja ukupno 7 nadzemnih etaža. Po razmatranju navedenog zahtjeva prihvaćen je prijedlog povećanja, između ostalih parametara gradnje, i parametra najveći broj nadzemnih etaža te je, prema prijedlogu, utvrđen najveći broj od sedam nadzemnih etaža, u skladu s čime je utvrđen i parametar najviše visine od 21 metra.

Slijedom navedenog, u spomenutom postupku izrade izmjena i dopuna GUP-a Grada Pule za lokaciju Hotela Pula utvrđena je nova zona načina gradnje numeričke oznake 186, s navedenim parametrima, koja se odnosi isključivo na navedenu lokaciju“, objašnjavaju iz gradske uprave.

Nakon što smo mu predočili odgovor iz gradske uprave te nakon što se, veli, 'savjetovao s arhitektima', Drandić sada tvrdi da će krenuti u izmjenu čitavog projekta. 

„Prema sadašnjem projektu obnove, hotel nema sedam katova. Ali mi ćemo promijeniti projekt. Dignut ćemo u visinu, ne u širinu. To nismo ni mi znali do sada. Prilagodit ćemo se. Samo čekamo povećanje broja ležajeva. Jer ako ćeš povećati broj kvadrata, moraš i broj ležajeva“, kaže Drandić te precizira da bi se dio hotela kod bazena, prema moru, koji sad ima četiri kata i dvije ukopane etaže, podigao na sedam katova, na 21 metar visine.

Ovako je, prema projektu predstavljenom u siječnju, trebao izgledati obnovljeni hotel Pula

No, prije bilo kakvog kopanja, potrebno je u prostorne planove ugraditi broj ležajeva. Drandić kaže da su još prije pet godina zatražili povećanje postelja.

“Čekamo već pet godina, iako su bile naznake da će se to dogoditi. Zbog toga odgađamo investiciju. Mislili smo da će se na Gradskom vijeću izmijeniti GUP i PPU, već pet godina čekamo promjenu broja ležajeva. Da je to učinjeno, hotel bi već bio bnovljen. Sve drugo imamo, imamo planirana sredstva, imamo pravo gradnje, imamo turističku namjenu, netko nije odradio i samo zbog toga se investicija od 20 milijuna eura odgađa“, razočarano će Drandić.

Ujedno pita zbog čega na Vijeću nije izglasana tzv. točkasta izmjena prostornih planova, što znači da bi vijećnici glasali samo za izmjenu broja ležajeva, kao što je to, veli Drandić, učinjeno u slučaju hotela Valkane. Izmjena ležajeva se, realno, može riješiti na jednoj sjednici Gradskog vijeća, smatra on.

Iz Grada pak kažu da su 14. rujna 2021. i 6. travnja 2023. zaprimili zahtjeve tvrtke B.M.V. Inženjering koji se odnose na izmjenu važeće prostorno-planske dokumentacije (GUP-a), kojima se traži izmjena planskih rješenja na lokaciji hotela Pula, odnosno izmjena lokacijskih uvjeta gradnje te povećanje smještajnih kapaciteta s 368 na 620 ležajeva. Navode da se navedeni zahtjevi u velikoj mjeri podudaraju s onima prijašnjeg vlasnika, tvrtke Sunčana staza, a koji se odnose na povećanje izgradnje na sedam katova, uz maksimalnu površinu izgrađenosti koja je izmijenjena u 7.500 četvornih metara.

Iz daljnjeg odgovora Grada može se zaključiti da nije ni približno poznat datum početka obnove.

„Unatoč činjenici da je u tom postupku traženo i povećanje smještajnih kapaciteta, to nije bilo moguće niti razmatrati, s čime je podnositelj upoznat, budući da je iziskivalo i izmjenu Prostornog plana uređenja Grada Pule koja tada nije bila pokrenuta.

Povećanje smještajnog kapaciteta te ostali aktualni zahtjevi spomenute tvrtke bit će predmetnom razmatranja tijekom izrade VII izmjena i dopuna PPU-a i XI izmjena i dopuna GUP-a no, u ovom trenutku, zbog složenosti i obima navedenih postupaka, nije moguće u potpunosti procijeniti dinamiku i njihov dovršetak“, kažu iz Gradske palače.

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa