vikend obilježila dva važna događaja

Jesen u Poreču u znaku sporta

0

Proteklog tjedna Poreč je još jednom dokazao da je grad u kojem sport zauzima važno mjesto. Svojim bogatim sportskim programom i organizacijom dvaju ključnih događaja – Sport Festa i Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč – potvrdio je svoj status grada sporta. Ova dva događaja privukla su tisuće sportaša, zaljubljenika u sport i aktivan način života, učvrstivši Poreč kao nezaobilaznu destinaciju na karti sportskih zbivanja, ne samo u regiji, već i na međunarodnoj razini.

Dvorana Žatika je od 18. do 20. listopada bila je domaćin Sport Festa, već prepoznatljivog sportskog događaja. Riječ je o najvećem sportskom sajmu u regiji koji okuplja profesionalce, sportske klubove, udruge, saveze i entuzijaste, a posjetiteljima je ponudio raznolik i dinamičan trodnevni program ispunjen konferencijskim predavanjima stručnjaka, sajmom sportske opreme te nizom sportskih natjecanja i događanja. Festival je bio tematski podijeljen na tri dana: petak je bio posvećen najmlađima, subota natjecanjima i fitnessu, a nedjelja aktivaciji posjetitelja.

Ovogodišnja konferencija donijela je mnoštvo zanimljivih predavanja i gostovanja uglednih stručnjaka. Sajamski dio, s izlagačima poput sportskih saveza, klubova i proizvođača sportske opreme, ponudio je sadržaje za sve ljubitelje sporta i zdravog života. Posjetitelji su imali priliku upoznati se s najnovijom fitness opremom, sportskom prehranom i savjetima kondicijskih trenera, a mnoge proizvode mogli su isprobati i osobno.

 

Sport Fest je ugostio i sportska natjecanja koja su privukla brojne sudionike, uključujući utrke Run Fest na 5 i 10 km, natjecanje u obaranju ruku, Sport Fest Fit, te dodjelu nagrade Jump.

Adrenalinski program, koji je postao zaštitni znak Sport Festa, ni ove godine nije izostao. Posebno su se istaknuli Red Bull BMX akrobati i nevjerojatna zakucavanja Dunking Devilsa, što je privuklo veliku pozornost obitelji i djece.

U sklopu sajma, posjetitelji su u petak imali priliku besplatno uživati u predstavi "Ko je tu lud" u režiji Branka Đurića.

Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč uspješno je održan u predivnom okruženju Zelena Resorta u Poreču. Na ovom najvećem triatlonu u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe sudjelovalo je čak 1800 natjecatelja iz 46 zemalja sa svih pet kontinenata. Trkači, plivači i biciklisti prolazili su kroz jedinstvene pejzaže Istre, a natjecanje je proteklo u izvanrednim uvjetima, uz podršku brojnih volontera, lokalne zajednice i posjetitelja.

Natjecatelji su startali u 8 sati ujutro ispred Hotela Parentium Plava Laguna, krećući s dionicom plivanja od 1,9 km, nakon čega je slijedila biciklistička trasa od 90 km koja je prolazila kroz zatvoreni dio Istarskog Ipsilona, osiguravajući sigurnost natjecatelja i izvrsne uvjete za postizanje osobnih rekorda. Završna trkačka dionica od 21 km vodila je od hotela Molindrio do centra Poreča i natrag, u dva kruga.

U petak, 18. listopada održan je i panel „Beyond the finish line“, na kojem su sudjelovale istaknute sportašice poput Đurđice Orepić, koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Ironmanu te Željke Šaban Miličić i Lane Stojković, koje su govorile o izazovima u sportu, ozljedama i prehrani.

Dan prije održavanja Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč, u subotu 19. listopada, održane su IronKids utrke s gotovo 300 malih sudionika. Djeca su trčala u pet kategorija, a najmlađi su trčali 300 metara, dok su stariji, u dobi od 13 i 14 godina, trčali 1,5 km. Maskote Plave Lagune, Podravke i Linksa doprinijele su veseloj atmosferi, a medalje je podijelila Lena Stojković, brončana olimpijka u tekvondou. Utrka je organizirana u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom, s ciljem promocije sporta među najmlađima, uz besplatne kotizacije. Djeca su uz podršku Decathlona uživala i u drugim sportovima, poput košarke, streličarstva i tenisa, ispred sportske dvorane Intersport.

Uz samu utrku, u Zelena Resortu je organiziran bogat popratni program, uključujući sportski lunapark za djecu i food court zonu, čime je događaj postao prava atrakcija i za obitelji i gledatelje.

Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč još jednom je potvrdio status vrhunskog sportskog događaja koji ne samo da privlači elitne sportaše, već i doprinosi promociji Poreča i Istre kao destinacija idealnih za aktivan odmor u posezoni.

U petak, 25. listopada s početkom u 18:30 u porečkom kazalištu svečano će se otvoriti 52. Susret zborova Naš kanat je lip. Nakon otvorenja, posjetitelji će uživati u koncertu zborova, vokalnih skupina i solista koji će izvesti raznovrsni repertoar s naglaskom na istarsko-primorski melos i čakavsku besedu. Nastupit će renomirani zborovi i izvođači iz cijele regije, čime će se nastaviti tradicija okupljanja ljubitelja zborske glazbe koja traje od 1972. godine.

U subotu, 26. listopada održati će se biciklistička tura Epic Rides Poreč. Ruta će vas provest najljepšim lokacijama, šarmantnim zaseocima i skrivenim stazama zapadne Istre – od Poreča, preko Limskog zaljeva, do Svetog Lovreča. Start i cilj je ispred Valamar Parentino hotela u Poreču. Na cilju osigurano je osvježenje, zakuska i prilika za druženje.

Epic Rides u organizaciji Adria Bikea nisu utrke, već organizirana biciklistička druženja na top biciklističkim lokacijama namijenjena svim uzrastima, neovisno o tome u kakvoj su formi.

Slikovite staze bez tehnički zahtjevnih dijelova prilika su da se u nešto opuštenijem biciklističkom izdanju, ali uz svu potrebnu biciklističku podršku, otkriju i upoznaju skrivene prirodne ljepote Hrvatske. Epic Rides rute idealne su za gravel, e-bike i MTB. Oni željni što ležernijeg bicikliranja ili u nešto slabijoj kondiciji uvijek mogu iznajmiti e-bike, koji "olakšava" svaku rutu ili odabrati kraću stazu.

Cijena za sudjelovanje iznosi 36 eura za prijave do 21. listopada 2024. do 23:59 sati, dok je za last minute prijave do 24. listopada 2024. do 20:00 sati cijena 38,00 €. Karte su dostupne putem sustava AvaiBook.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa