svečanost u pazinskoj kući za pisce

Dodjelom Nagrade Edo Budiša otvoren Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Pazin

0

Na prigodnoj svečanosti održanoj u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid, splitskoj spisateljici Tamari Bilankov uručena je prestižna nagrada "Edo Budiša". Ova književna nagrada Istarske županije dodjeljuje se najboljoj zbirci priča mladog autora iz regije, a Bilankov je priznanje zaslužila za svoju zbirku priča "Iz kuće po kojoj pada kiša".

 

Zbirka "Iz kuće po kojoj pada kiša" sadrži šesnaest priča, koje su obogaćene ilustracijama Ivane Pipal. U obrazloženju nagrade ističe se kako autorica iznenađuje čitatelja stalnim izmjenama pripovjednih postupaka, značenjskim pomacima te ironičnim i satiričnim humorom. Priče se bave temama poput ženskih identiteta, patrijarhalnih odnosa, ekoloških katastrofa i distopijskih vizija budućnosti. Njezini likovi – djevojčice, žene, kraljevi, ali i zečevi i lisice – kreću se u svijetu koji je pred samim krajem, što priče čini dirljivim i osebujnim.

Svečanost je otvorila Majda Milevoj Klapčić, ravnateljica  pazinske Gradske knjižnice i upraviteljica Kuće za pisce, dok je Neven Ušumović, predsjednik programskog vijeća Kuće za pisce, prisutne podsjetio na ranije dobitnike nagrade i objasnio specifičnost ovogodišnjeg natječaja. Naime, nagrada "Edo Budiša" dodjeljuje se mladim autorima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, ali ove godine konkurirale su i zbirke priča prevedene na jedan od jezika regije.

Žiri u sastavu Vanesa Begić, Roberta Špoljarić, Boris Koroman, Zoran Damjanović i Neven Ušumović odabrao je tri zbirke kao finaliste: "Iz kuće po kojoj pada kiša" Tamare Bilankov, "Habia Rubica" Marije Marković i "Kitovi koji imaju drugačije frekvencije" Olivere Mitić. Na kraju, nagrada je pripala Bilankov, koja je prema ocjenama žirija oduševila ne samo svojim pripovjednim tehnikama, već i konceptualnim pristupom te bogatom vizualnom imaginacijom.

Tamara Bilankov je interdisciplinarna umjetnica koja se, osim književnošću, bavi animacijom, videom, novim medijima i likovnom umjetnošću.

Nagradu, stiliziranu drvenu skulpturu s potpisom Ede Budiše, autorici je uručio piščev brat Marin Budiša, dok su na svečanosti prisustvovali i brojni književnici, uključujući Tatjanu Gromaču, Envera Krivca, Radenka Vadanjela te aktualnu gošću Kuće za pisce, Ivu Bezinović-Haydon.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa