NEOBIČNO PONAŠANJE

Sve se pošemerilo pa i zrikavci zriču na pulskom Forumu kao usred ljeta

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Ugodna jesenska večer na pulskom Forumu uz zvukove tipične za – ljeto. Hm, pogledavam u čašu. Jesam li možda popio koje pivo previše? Ma nisam, sve je pod kontrolom. Ali čujem taj karakteristični ljetni zvuk. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kaže mi da sam čuo zrikavce. Osobno bih se zakleo da je riječ o cvrčcima, ali on će bolje znati. Istina, zrikavci su noćne ptice, da tako kažem, jer je ustvari riječ o insektima. Cvrčci su, pak, dnevni igrači. Ali ovaj što se tako uporno glasa iznad Galerije Cvajner aktivan je i danju i noću. I sad ga ti znaj.

 

Ne samo da je aktivan, nego je neuočljiv, što je karakteristika za cvrčka. A možda je stvarno zrikavac koji me pokušava namagarčiti. Neću sad ulaziti u detalje na koji se način glasaju zrikavci, a kako cvrčci, ali u svakom slučaju i jedni i drugi su već odavno trebali biti u krpama, odnosno u vječnim lovištima. Jer cvrčci kao odrasle jedinke žive tek jedno ljeto, dok godinama prije toga obitavaju u zemlji kao ličinke.

Bit će da je na Forumu ipak zrikavac. Oni se pare u kasno ljeto pa možda neki ljeniji još nisu stigli obaviti svoj prirodni zadatak. Naime, glasaju se isključivo mužjaci, i kod cvrčaka i kod zrikavaca, ne bi li privukli ženke. Landeka otkriva da je upravo ovih dana snimio glasanje tih insekata u Puli i poslao jednom stručnjaku u Zagrebu koji mu je potvrdio da se radi o zrikavcima. Taj je stručnjak dobio dojave s još tri lokacije u Hrvatskoj gdje zrikavci odbijaju otići na prezimljavanje ili uginuti.

- Očito se sve malo pošemerilo. Dok je toplo, zrikavci će se nastaviti glasati. Drugačije to ne mogu objasniti. Danas imamo svega pa više ništa nije čudno. I šljive trenutno cvjetaju, kaže Landeka.

Kako bilo, moj prijatelj s Foruma, bio on cvrčak ili zrikavac, svake godine čini istu stvar (dobro, ne on, nego njegovi nasljednici). Samo što su mu se ove godine u pjesmi pridružili i drugi njegove vrste, koji su se nastanili valjda u obližnjem parku. Prijašnjih se godina znao konstantno glasati sve do kraja prosinca, a ove je godine ipak nešto sramežljiviji pa se malo oglašava danju i nešto kratko noću. Inače, cvrčci se ne mogu glasati kad temperatura padne ispod 25 stupnjeva Celzija, što opet ide u prilog tome da je u ovom slučaju riječ o zrikavcu, koji očito podnosi i nešto hladnije uvjete.

Zašto toliko inzistiram na cvrčku? Pa zato što bi onda ovaj s Foruma ispao kao neki supercvrčak, cvrčak koji odbija uginuti, tako malen, ali prkosan i glasan. A i mogao bih citirati pjesmu „Cvrčak“ Vladimira Nazora: „I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče…“ Ovako ništa od toga.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa