financiranje iz spomeničke rente

Obnavlja se pročelje crkve na porečkom trgu

0

U Maloj vijećnici danas su porečki gradonačelnik Loris Peršurić i porečki župnik vlč. Mladen Pranjić potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u uređenje pročelja crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode.

Ovim se ugovorom sufinancira obnova crkve u iznosu od 50 tisuća eura iz spomeničke rente, kazao je Peršurić. Obnovit će se pročelje crkve, koje je već neko vrijeme u lošem stanju, investitor je Župa Poreč, izvođač radova Mladen Bošnjak, dok će nadzor vršiti Antonio Marion, uz pratnju Konzervatorskog odjela i Zavičajnog muzeja Poreštine. Posao bi trebao biti gotov idućeg proljeća.

 

„Bit ću zadovoljan ukoliko ovaj projekt bude dovršen tijekom mojeg službovanja u Poreču jer znam koliko je vremena i truda potrebno za obnove“, rekao je Pranjić.

Crkva Gospe od Anđela barokna je građevina iz 1770. godine, podignuta na ostacima romaničke crkve. Opremljena je baroknim oltarima i slikama, među kojima su najvrjednije Bezgrešno začeće sa sv. Petrom iz 18. stoljeća, rad Jacopa Marieschija te Mojsije s mjedenom zmijom venecijanskog slikara Gasparea Vecchije, koja potječe iz porečke katedrale.

Ulaganjem u obnovu crkve Gospe od Anđela nastavlja se najveće ulaganje u kulturnu baštinu grada Poreča u posljednjih 30 godina.

 

 

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa