flavio gregorović, tehnički direktor najveće hotelske kuće u hrvatskoj

'Valamar ima održivost urezanu u svoj DNK'

0
Flavio Gregorović (foto: Milivoj Mijošek)
Flavio Gregorović (foto: Milivoj Mijošek)

"Valamar ima održivost urezanu u svoj DNK", kaže Flavio Gregorović, tehnički direktor najveće hotelske kuće na samo u Istri, nego u cijeloj Hrvatskoj.

Tako velika tvrtka, koja ima brojne smještajne objekte i opslužuje stotine tisuća turista, troši i puno električne energije. Cilj im je stoga da vlastitom energijom iz održivih izvora pokriju što je više moguće.

"Počeli smo davno, još tamo 2013. Od 2016. do 2023. Valamar je uložio oko 500 milijuna eura u smještajne kapacitete, prvenstveno poboljšanje svog sadržaja, ali i preko 13 milijuna direktno u projekte energetske učinkovitosti", kaže Gregorović.

 

Glavni oblik alternativne energije koji koristi Valamar su fotonaponske elektrane. Trenutačno Valamarove elektrane daju oko 3,4 megavata struje, što planiraju u sljedećih godinu i pol dana udvostručiti. 

"Time bismo pokrili oko 10 posto naše potrošnje. Mi u naših 21.000 smještajnih jedinica i sa 60.000 gostiju koje možemo ugostiti u danu, trošimo oko 80 gigavatsati godišnje. To je kao jedan grad veličine Pule. Konačni cilj je doći na oko 15 posto. Nažalost, imamo limite u prostoru i potrošnji jer "peak" je velik i ne možemo toliko ekstenzivno ići s panelima. Ali tražimo partnere koji bi bili spremni nama prodavati energiju direktno. Mi ćemo za nekoliko godina iscrpiti interni potencijal i nakon toga morat ćemo biti inventivni i ugledati se na praksu koju primjenjuju kompanije u Europi i svijetu", kaže Gregorović. 

Paralelno s ulaganjem u obnovljive izvore, u Valamaru se radi i na dekarbonizaciji. 

"Tu je cilj postići ugljičnu neutalnost do 2032. ili 2035. Sadašnja dva velika projekta, Pical u Poreču i resort na Rabu, bit će ugljično neutralni. Dakle, neće koristiti nikakva fosilna goriva. Sve će biti na struju, imat će vlastite elektrane, koristiti dizalice topline", zaključio je Gregorović. 

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa