NOSTALGIČNI I MODERNI

Prvi specijalni kamion nabavili pod Jugoslavijom. Danas prednjače u Hrvatskoj po selektiranju otpada

0
Prvi specijalni kamion za prikupljanje otpada u Buzetu nabavljen je krajem osamdesetih (Foto: Facebook)
Prvi specijalni kamion za prikupljanje otpada u Buzetu nabavljen je krajem osamdesetih (Foto: Facebook)

Prije neki dan komunalna tvrtka Park Buzet na društvenim mrežama objavila je fotografije prvog specijalnog kamiona za prikupljanje otpada, nabavljenog još za vrijeme Jugoslavije, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. S nostalgijom se, vele, prisjećaju tih vremena.

„Tek nekoliko desetljeća, a promjene ogromne. I u našem gradu, ljudima, ekologiji, svemu što život i čini. Uzimajući u obzir sve, vjerujemo na bolje!“, popratno su komentirali.

 

Primijetili su pritom da se ni ne usuđuju prognozirati što će sve snažni vrtlog promjena donijeti po ovoj temi za idućih 40 godina.

„Do prije samo nekoliko godina videonadzor spremnika za otpad bio je nezamisliv, kao i evidencija vremena njegove predaje, i to izražena u minutama. Teško je bilo za povjerovati da će se stranci u Buzetu diviti zelenim površinama, kao ni da će Buzet biti među najboljima u Lijepoj našoj po stupnju odvojenog prikupljenog otpada“, pišu iz Parka, čiju Facebooku stranicu administrira direktorica trvtke Ervina Kisiček.

Samo koji dan poslije i službena potvrda rečenog: portal Gradonačelnik.hr svježe je, naime, izvijestio da je, prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, samo devet hrvatskih gradova prešlo stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. Među njima je samo jedan istarski, i to Buzet, koji se, sa stopom 56,1 posto odvojenog otpada, našao na drugome mjestu. Bolji je samo Osijek s 57,6 posto.

Buzet je lider i u stvaranju sustava odvojenog prikupljanja biorazgradivog otpada iz kućanstva. Park Buzet kao jedini u Istri od 2023., čitamo na stranici, prikuplja i tu vrstu otpada od svih domaćinstava urbanijih dijelova, a u međuvremenu je otišao i korak dalje te su nabavljeni veliki zajednički spremnici za šire područje.

„Naglašavamo da smo jedini u Istri uveli odvojeno zbrinjavanje biorazgradivog otpada za sva kućanstava. Kompostere za obiteljske kuće besplatno dijelimo još od 2008. godine. Međutim, javno se izjavljuje da u Istri  još nitko nije uveo sustav odvojenog prikupljanja biootpada, osim projektno za pojedine ulice i dijelove grada“, kažu iz Parka.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa