UMAŠKI RUKOMETAŠI SLAVILI U BUZETU

Usprkos odličnom istarskom derbiju, rukomet kao da je večeras bio u drugom planu

0
Arijan Bašić šutira pokraj Dina Horozovića (foto: Milivoj Mijošek)
Arijan Bašić šutira pokraj Dina Horozovića (foto: Milivoj Mijošek)

Iako smo večeras u Buzetu gledali vrlo žustri istarski derbi u kojem su kvalitetniji rukometaši Umaga potpuno zasluženo odnijeli pobjedu nad vrlo borbenom domaćom ekipom, rukomet je čini se ipak bio u drugom planu. Nakon više od dvadeset godina domaći su rukometaši u ovom susretu nastupili sa potpuno domaćim snagama, s obzirom da su tijekom proteklih tjedana klub napustila trojica riječkih igrača koji su zadnjih nekoliko sezona nosili buzetski dres i bili značajan kotačić u odličnoj igri trenera Ranka Silića. Pred sam početak sezone Raul Valković otišao je u Kozalu, Tomislav Karaula više nije dio buzetske momčadi, a kap koja je očito prelila čašu bila je i odlazak jednog od najboljih buzetskih krilnih igrača Sandra Samardžića, koji je ovaj susret promatrao s tribina. Razlog su povećana financijska potraživanja kojima uprava buzetskog rukometnog kluba nije udovoljila, o čemu su se oglasili par sati prije utakmice na društvenim mrežama

Ova situacija u mnogome je pogoršala stanje u buzetskim redovima tijekom tjedna, pa je pitanje hoće li se odlasci prvotimaca zaustaviti samo na vanjskim igračima. 

 

Što se same utakmice tiče, možemo reći kako je opravdala sve epitete derbija. Borben i gotovo neizvjestan susret ipak je otišao na stranu kvalitetnije gostujuće momčadi koja je tijekom svih 60 minuta imala vodstvo. Umaški rukometaši na čelu sa svojim trenerom Marijom Sirotićem, koji je nakon gotovo dvadeset godina vođenja buzetske ekipe po prvi puta u Buzetu sjedio na gostujućoj klupi, zavladali su terenom od prve minute i izgledalo je na samom početku kako bi to mogao biti jednosmjeran susret (1:5 - 9’). No domaćini se ubrzo bude te uz nekoliko obrana Gabriela Draščića i dobrom realizacijom u napadu u 15. minuti nakon zgoditka Renea Skukana dolaze na dva zgoditka zaostatka (4:6). Umažani međutim ponovno sa serijom 4:0 odlaze na pristojnu prednost, koju međutim nisu uspjeli zadržati do odmora (9:12).

Prednost od tri do četiri zgoditakaumaški su rukometaši održavali tijekom cijelog susreta, a u trenucima kada su Buzećani bili u prilici da smanje taj rezultat ukazao se iskusni vratar Sven Matijević. Tijekom drugog dijela ni Umažani u nekoliko situacija nisu uspjeli povećati svoje vodstvo nakon vrlo dobrih obrana Aleksa Jovića na domaćim vratima. 

U gostujućim redovima večeras je najefikasniji bio kapetan Tomislav Bošnjak sa sedam postignutih zgoditaka, dok je kod Buzećana najviše zabio Marko Dobša upisavši na svoj konto pet golova.

 

IZJAVE SUDIONIKA:

Aleks Jović (Buzet): Moram najprije napomenuti da smo ovaj tjedan najmanje mogli razmišljati o rukometu i utakmici zbog situacije u klubu. Tu je bila jedna jako nezahvalna pozicija pogotovo na leđima našeg trenera koji se s time morao nositi i ekipu osloboditi stvari koje nisu vezane uz sam rukomet i neću više o tome. Što se same utakmice tiče, mislim da je to bio jedan dobar i tvrd susret protiv jako dobre ekipe Umaga. Njihov golman je jako dobro branio i izvukao sve što je mogao. Nama nije bio naš najbolji dan, no truditi ćemo se izgurati sezonu i bacati se i dalje ‘na glavu’ u svakoj utakmici. Koliko god lijepo zvuči da imamo potpuno domaću ekipu, smatram da to nije način, jer ova naša sjajna generacija, s Lorenzom Nežićem, Gabrijelom Draščićem i ostalim sjajnim dečkima zaslužila je da se oko njih gradi ekipa, a ne da oni nose cijelu igru na svojim leđima.

Tomislav Bošnjak (Umag): Ljudi nisu svjesni koliko je teško u Buzetu uzet bodove, a mi to jako dobro znamo Uvijek je taj derbi poseban, a meni osobno su takve utakmice kad igramo međusobno najdraže u sezoni bez obzira na čiju strani idu. Ja bi stvarno pohvalio buzetske dečke i znam s kakvim se problemima nose. Znali smo nažalost u kojim je Buzet problemima i takvu smo taktiku gradili za ovaj susret. Znali smo da nema Samardžića koji im je odličan egzekutor i gdje su oni često radili viškove na toj desnoj strani i svjesno smo se kockali na toj strani, gdje je naš vratar te lotke s lakoćom kupio. U drugom dijelu međutim mali Dobša je počeo zabijati i došli su nam na dva razlike. U periodu kada smo poveli sa šest zgoditaka prednosti trebali smo tu utakmicu završiti, ali kao da smo se ugasili. Jović je došao na gol i obranio nam nekoliko teških šuteva pa su se Buzećani vratili. Znali smo da će teško vratiti zaostatak s obzirom da im fali nekoliko igrača, no ja im zaista čestitam na jednoj fer i muškoj borbi gdje su igrali čvrsto što potvrđuje i relativno mali broj golova.

Statistika utakmice:

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa