OTVORENO PISMO

Možemo! pita Zoričića: 'Koliko ćete stabla srušiti u Fažanskoj, hoćete li i kada posaditi zamjenska?'

0
Radovi na Fažanskoj
Radovi na Fažanskoj

Iz pulskog Možemo! odaslali su otvoreno pismo gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću vezano za početak rušenja stabala u sklopu radove na Fažanskoj cesti, za koje je, kako ističu, javnost saznala putem medija. Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

„Stoga Vas molimo da nam odgovorite na sljedeća pitanja: Jesu li Grad Pula i nadležni odjel prilikom izrade projekta razmatrali rješenja kojima bi se sačuvao čim veći broj stabla, tj. drvored na Fažanskoj. Ako da, koja su alternativna rješenja razmatrana?; Zanima nas koliko će se stabala srušiti i da li je procijenjena vrijednost dendrološkog materijala te koliko ista iznosi?; Hoće li se i gdje dogoditi zamjenska sadnja i koliko će se stabala posaditi?

 

Poput većine građana, smatramo da je stav ili stablo ili cesta pogrešan te da je ono što nam treba svijest da razvoj ne znači uništavanje prirode i okoliša. Također podsjećamo da je na snazi Strategija urbane obnove grada Pula - Pola do 2030.

Taj dokument donesen u aktualnom sazivu Gradskog vijeća naglašava razvoj mreže zelene infrastrukture - urbanih traka odnosno koridora.

Cilj urbanih traka je povezivanje postojećih nepovezanih traka nove zelene infrastrukture - umjesto toga, ovaj projekt se izvodi potpuno suprotno od ciljeva strategije.

Iz tog razloga, a svjesni opasnosti spomenute ceste, predlažemo da se sačuva barem dio stabala te da se razmisli o alternativnim rješenjima, poput presađivanja, stavljanja zaštitne ograde ili premještanja nogostupa iza stabala čime bi isti bio još sigurniji za pješake - ukratko rješenja koja bi sačuvala zdravlje građana i ujedno prevrijedan zeleni fond Pule u koji svakako spadaju i stabla na Fažanskoj cesti“.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa