TRAGIČNI DOGAĐAJI IZ LISTOPADA '43.

Na Pazinštini odali počast brojnim žrtvama Rommelove ofenzive

0
Komemorativni skup u Pazinu
Komemorativni skup u Pazinu

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na spomenicima na Štranjgi i dolcu pokraj Zabrežana, članovi Udruge antifašista Pazin, predstavnici Grada Pazina i Mjesnog odbora Zabrežani 7. listopada obilježili su tragične događaje iz listopada 1943. Tada je tijekom Rommelove ofenzive u Istri stradalo preko 2.500 partizana i civila, u logore je odvedeno više od 1.300 boraca te 6.850 civila, a porušeno je ili spaljeno više od tisuću stambenih i gospodarskih objekata.

 

U spomen na teške dane terora i borbe u Pazinu, povodom 4. listopada kada je njemačka vojska napala grad, svega tjedan dana nakon usvajanja Pazinskih odluka o pripojenju Istre matici Hrvatskoj, položen je vijenac i na spomenik pazinskim braniteljima i osloboditeljima na Štranjgi. Tom prilikom, predsjednik Udruge antifašista Pazin Milan Antolović istaknuo je važnost ovog obilježja na zapadnom ulazu u grad, koji odaje počast dvama značajnim događajima u povijesti Pazina: masovnoj pogibiji branitelja iz jeseni 1943. i velikoj borbi za konačno oslobođenje grada u svibnju 1945.

S komemoracije u Zabrežanima

U tihom dolcu ispod crkve Sv. Ivana i Pavla u Zabrežanima počivaju 62 žrtve Rommelove ofenzive iz više sela Pazinskog polja; Pariži, Drndići, Gajmovići, Zgrablići, Kašćergani, Šajini i Zabrežani. Na njihovom spomeniku dodana su imena osmorice mještana koji su pali na raznim ratištima.

Tijekom komemoracije, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Zabrežani Valter Zgrablić podsjetio je na tragične događaje, kada je njemačka vojska 6. i 7. listopada 1943. zauzela područje Zabrežana te su njemački vojnici poveli sve muškarce starije od 15 godina prema crkvici Sv. Ivana i Pavla, gdje su ih brutalno likvidirali. Kad je opasnost minula, mještani su sakupili tijela poginulih i pokopali ih zajedno u dolcu u kome danas stoji spomenik. 

"Patnje žrtava i njihovih obitelji, prijatelja i susjeda obvezuju nas da održavamo sjećanje na njih i da čuvamo uspomenu na ove tragične događaje", poruka je s komemorativnog skupa.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa