obilježen dan mladih istarske županije

Miletić: 'Znam da imate ispite, ali treba se znati zabaviti i družiti'

0

U Rovinju je održan Dan mladih Istarske županije, kojeg je po šesti put organizirao Upravni odjel za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Istarske županije, u suradnji sa savjetima mladih Istarske županije, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja, Vodnjana te općina Ližnjan, Marčana i Medulin, koji su ujedno manifestaciju i financijski podržali.

Župan Istarske županije Boris Miletić čestitao je mladima njihov dan i poželio dobru zabavu.

"Siguran sam da imate puno posla oko ispita, ali treba se znati zabaviti i družiti, za što vam Dan mladih Istarske županije pruža sjajnu priliku. U mojim studentskim danima bio sam prilično aktivan u studentskoj udruzi i možda tada nisam bio svjestan koliko je zapravo bitno steći iskustva i nova poznanstva. Umrežavanje, susreti i razmjena mišljenja su važni jer ste vi mladi pokretači promjena. Mislim da ste previše tihi, da trebate biti glasniji i da trebate od nas starijih tražiti nešto drugačije. To je vaše pravo i vaša odgovornost, ne samo radi vas, nego radi vaših kolega i sutra vaše djece, unuka. Stojimo vam na usluzi, imamo Odjel u Županiji koji skrbi o vama i na vama je da sve te mogućnosti iskoristite", kazao je župan Miletić.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Rovinja Emil Nimčević rekao je kako se ovim Danom slave uspjesi mladih, njihova kreativnost i neizmjeran potencijal kojeg mladi imaju u kreiranju zajednice.

"Vi ste strana koja potiče promjene u društvu i sigurno je kako Grad Rovinj i Istarska županija na to računaju. Ovo je prilika da s vašim kolegama izmijenite iskustva koja imate, da približite ideje i donosite odluke koje će biti korisne svima u našoj zajednici", poručio je Nimčević i najavio kako će uskoro Rovinj dobiti i svoj Centar za mlade

Pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Istarske županije Tea Batel najavila je da će se organizacija Dana mladih nastaviti i ubuduće.

"Ovogodišnje teme Dana mladih su rad na sebi i financijska pismenost jer vas želimo potaknuti na kreativnost i osobni razvoj. Imate izvrsne predavače koji će, sigurna sam, ispuniti očekivanja. Istarska županija ove godine prvi puta sufinancira Dobrilijadu, odnosno brucošijadu Sveučilišta J. Dobrile u Puli. Što se tiče mladih imamo širok spektar aktivnosti i programa koje financiramo kroz naše odjele. Želim vam da iskoristite sustav, da se uključite u Savjet mladih i u druge aktivnosti putem kojih možete dati svoj glas i doprinos. Vaši prijedlozi i dobronamjerni komentari mogu unaprijedili lokalnu sredinu u kojoj živite. Iskoristite to i budite aktivni građani kako bi vama bilo bolje u budućnosti. Sretan vam vaš dan", poručila je pročelnica Batel.

Predsjednik Savjeta mladih Istarske županije Bruno Jurada zahvalio se Istarskoj županiji i Gradu Rovinj na podršci te je kazao kako je ovogodišnji program najraznovrsniji do sada.

Cilj manifestacije je poboljšati položaj mladih u Istri, potaknuti ih da se uključe u javni život svoje sredine te postanu aktivni građani. Putem sudjelovanja u organizaciji i programima manifestacije okupljaju se predstavnici mladih u Istarskoj županiji te kroz razmjenu njihovih potreba i ideja umrežavaju se u svrhu boljeg i kvalitetnijeg djelovanja i sadržaja za mlade u Istri. Sam koncept manifestacije se zasniva na zajedničkoj koordinaciji i dogovoru aktivnih Savjeta mladih na lokalnoj i regionalnoj razini.

Nakon svečanosti otvorenja Dana mladih zanimljivo predavanje je održao popularni profesor matematike i financijski vloger Toni Milun, s temom "Obogati se znanjem", nakon kojeg je Marinela Dropulić Ružić mlade potakla na prepoznavanje faktora koji nas razlikuje od drugih, a to su naša osobnost i naše strasti. Slijedio je primjer dobre prakse Savjeta mladih Rovinja s prezentacijom Ilarije Suman i Mije Stupin "Kratkog priručnika za opuštanje" namijenjenog mladima, a zatim je na rasporedu bilo i predavanje "Upravljanje kreativnošću" Korada Korlevića. Nakon predavanja, za mlade je u večernjim satima organiziran nastup benda The Night Express.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa