ZEMLJIŠTE NA KOJEM ĆE SE GRADITI HOTEL

DORH potvrdio mišljenje pravnih stručnjaka: Grad Pula ne može se knjižiti na SRC Valkane

0
Lokacija budućeg hotela na Valkanama (Foto: Istarski.hr)
Lokacija budućeg hotela na Valkanama (Foto: Istarski.hr)

Iz Grada Pule javili su o zaprimljenom mišljenju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u kojem se ističe da podržavaju pravni stav stručnjaka zagrebačkog Pravnog fakulteta, prema kojem Grad Pula nije mogao po zakonu steći vlasništvo na sportskom objektu na Valkanama.

Radi se o zemljištu na kojem bi se trebao graditi hotel Valkane, a čije je vlasništvo osporavala Inicijativa za Lungomare. I iz političke platforme Možemo! upozoravali su na, kako rekoše, nezakonitosti u procesu pretvorbe i privatizacije, navodeći da je nezakonito privatizirana šuma Lungomare. Po njima se na zemljište SRC-a mogla upisati samo udruga koja ga je koristila ili, potencijalno, Grad Pula, a ne privatni vlasnik.

 

Iz Grada Pule sada, međutim, prenose da DORH u svome mišljenju zaključuje da „ne postoji valjani pravni temelj za uknjižbu prava vlasništva u korist Grada na nekretninama sportsko rekreacijskog centra na Valkanama“.

Podsjećaju da su u srpnju zatražili pravno mišljenje stručnjaka spomenutog fakulteta o tome može li se Grad uknjižiti na predmetnim nekretninama.

Stručnjaci su zaključili da Grad nije izgradio SRC Valkane, niti je - u vremenu koje je prethodilo pretvorbi društvenog poduzeća Giulio Revelante u dioničko društvo Istra cement - imao pravo korištenja, odnosno upravljanja objektima sportskog centra.

„Grad Pula nije po zakonu mogao steći pravo vlasništvo nad sportskim objektima i drugim nekretninama u društvenom vlasništvu na kojima su pravo korištenja imale sportske organizacije i udruge ili druge pravne osobe (poduzeća, ustanove, radne organizacije) osnovane radi upravljanja sportskim objektima“, stoji u mišljenju pravnih stručnjaka.

Izgleda da je sada otklonjena i jedna od posljednjih prepreka za realizaciju hotela. Gradit će ga tvrtka Hotel Valkane, a njime bi mogla upravljati Maistra Hospitality Group, premda pregovori oko toga još traju.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa