GODINU I POL OD IZGRADNJE

VISOKE CIJENE I DOBAR INTERES Dom za starije Pazin napokon će primiti prve korisnike

0
Mayerling Macan Kišiček jedva čeka početi raditi s korisnicima (Snimio: Milivoj Mijošek)
Mayerling Macan Kišiček jedva čeka početi raditi s korisnicima (Snimio: Milivoj Mijošek)

Dom za starije osobe Pazin prve korisnike primit će tijekom studenog, doznajemo od ravnateljice Anne Kuzma. Ovo je dugoočekivana vijest, budući da je Grad Pazin investiciju tešku preko sedam milijuna eura realizirao još prošle godine na proljeće, no ustanova nije pronalazila osoblje za rad, prije svega medicinsko.

Dom je napokon, krajem kolovoza, dobio rješenje za pružanje usluga i registriran je pri ministarstvu: da bi napokon otvorio vrata, predstoji zapošljavanje još nekolicine djelatnika, i to dvije medicinske sestre, odnosno tehničara, te kuhara i njegovog pomoćnika. Natječaji su netom raspisani.

Dugo su se, podsjetimo, tražili i njegovatelji, no javila se nekolicina kandidata, što posebno veseli ravnateljicu Kuzmu.

„Svi se radujemo da ćemo konačno početi raditi s korisnicima, jer zbog njih smo ovdje“, kaže.

 

Napominje da smještaj u domu podrazumijeva 24-satnu skrb i njegu, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini.

„Stoga je vrlo važno imati dovoljno djelatnika da se mogu organizirati smjene i turnusi za neometanu uslugu, i to tako da radnici, neovisno o broju korisnika, ne budu preopterećeni“, ističe Kuzma.

Ravnateljica Doma za starije Pazin Anna Kuzma: Zahtjeve za smještaj primamo svakodnevno (Snimio: M. Mijošek)

Ustanova može primiti 52 korisnika, koje će servisirati 36 djelatnika. Na javni poziv javilo se 66 ljudi, od toga njih 40 koji žele useliti odmah, a ostali si zasad samo čuvaju mjesto na listi.

„Interes je velik. Nove zahtjeve zaprimamo gotovo svakodnevno, u okviru redovne djelatnosti, te ažuriramo listu“, ističe ravnateljica.

Korisnici su raspoređeni po odjelima, u jedan od četiri stupnja njege, ovisno o zdravstvenom stanju. Proizlazi da smještaj trenutno čeka četvero osoba, i to u odjelu čiji je kapacitet 16 korisnika, a javilo se njih 20 koji bi željeli trenutno useliti.

Još malo pa će ovdje cirkulirati "penzići" (Snimio: M. Mijošek)

„Korisnike ćemo primati postepeno, kroz nekoliko tjedana, po dvoje-troje dnevno. Nakon što zaposlimo dostatan broj radnika po raspisanim natječajima, krećemo sa sklapanjem ugovora i dogovorom oko termina“, objašnjava naša sugovornica.

Dom traži i socijalnog radnika, budući da je dosadašnja djelatnica, kako prenosi Kuzma, dala sporazumni otkaz zbog povratka u Novu Gradišku, odakle je bila došla raditi u Pazin.

„Privremeno možemo funkcionirati bez socijalnog radnika, no nadam da ćemo ga uskoro pronaći. Grad je ponovno dao na raspolaganje obiteljski stan za smještaj takvog kadra, te pozivam sve zainteresirane, voljne na preseljenje u Pazin, da se jave na natječaj“, kaže Kuzma.

Dom će se moći razgledati 1. listopada na Danu otvorenih vrata (Snimio: M. Mijošek)

Najavljuje i Dan otvorenih vrata ustanove u utorak, 1. listopada, od 8 do 14 sati, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba. Predviđeno je razgledavanje i upoznavanje s radnicima.

Starija populacija čini više od četvrtine stanovništva glavnog grada Istre. Pazinski „penzići" dosad su bili smješteni svugdje po Istri, najviše u Novigradu, ali i dalje, primjerice u Crikvenici. Sada mogu i doma, i to za cijenu smještaja, koja se, ovisno o stupnju njega i tipu sobe, kreće od 1.300 do 1.950 eura. Grad Pazin sufinancira 30 posto svojim građanima.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa