Popularna gastro manifestacija održana po 10. put

Znate li što su grmali? U Funtani im je posvećena mjesna fešta

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Na rivi u Funtani u subotu je održana tradicionalna 10. Feštu od grmali, u organizaciji Turističke zajednice Općine Funtana i Općine Funtana. Grmal je inače morski rak ovalnog tijela sa snažnim kliještima nejednake veličine. Boja oklopa mu se prelijeva od crveno-narančaste do zelenkasto-crne. Obitava u plićacima i škrapama, a aktivan je noću.

Brodet od grmali je poznata delicija po kojoj je Funtana nadaleko poznata.

 

Ovogodišnje izdanje nadmašilo je sva očekivanja. Cijeli je dan riva mirisala po ribljim specijalitetima, dok je navečer veliki koncert Dražena Zečića privukao tisuće ljudi.

Posjetitelji su uživali u bogatoj ponudi ribljih delicija, među kojima je glavnu ulogu imao grma, funtanjanski morski rak, koji je poslužen u brojnim varijacijama, od brodeta do raznih predjela. Djeca iz Funtane su se prvi put okušala kao mali kuhari, pripremivši vlastita jela, što je dodatno razveselilo publiku. Uz gastronomski dio, Fešta od grmali ponudila je i natjecanje u pripremi brodeta od grmala, a titulu najboljih ove godine odnijela je ekipa Đelac i kumpanija. Žiri, sastavljen od profesionalnih kuhara i lokalnih znalaca, ocijenio je njihovo jelo kao najfinije.

„Fešta od grmali posebna je i jedinstvena, a ova deseta fešta bila je posebna po mnogočemu. Posebno smo ponosni na njezinu posjećenost i bogati program, koji smo ove godine dodatno obogatili novim sadržajima, osobito gastronomskom ponudom. Atmosfera je bila fantastična od samog početka, a privukli smo velik broj posjetitelja, kako domaćih, tako i turista, mladih i starijih. Grma je, naravno, bio glavna atrakcija – naši su ugostitelji pripremili oko 300 kilograma rakova, od čega 180 kilograma grmala, a prvi put u ponudi su bili i plavi rakovi, koje su posjetitelji mogli kušati u brodetu. Iako je bilo izazovno pribaviti toliku količinu, uz puno truda i sreće uspjeli smo to ostvariti“, rekla je direktorica TZ Općine Funtana Ana Milohanović Čehić.

Fešta od grmali, koja je već nadaleko poznata, ponovo je istaknula ribarsko nasljeđe Funtane i njezinu bogatu gastronomsku ponudu. „Ova fešta nije samo promocija Funtane, već i dokaz da je naša općina nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje morskih delicija i dobre zabave. Ponosni smo na uspjeh ovogodišnje fešte i vjerujemo da ćemo nastaviti oduševljavati goste i u budućim godinama" dodala je direktorica TZ-a.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa