problem star šest godina

S Kaštijuna ponovo smrdi, vonju nema kraja. 'I dalje nam pristiže neprikladni miješani komunalni otpad na obradu'

0
Unutrašnjost postrojenja na Kaštijunu (Snimio Milivoj Mijošek)
Unutrašnjost postrojenja na Kaštijunu (Snimio Milivoj Mijošek)

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun rijetko je u posljednjih šest godina, otkako se tijekom turističke sezone širi vrlo neugodan vonj otpada, smrdio sve do sredine i kraja rujna. Nekako bi sva ta problematika trajala do konca kolovoza, kada bi stanovnici Pule, Vinkurana, Pomera, Banjola, Pješčane Uvale i Medulina mogli konačno otvoriti širom prozore i udahnuti svjež zrak.

 

Međutim, ova je godina očito posebna pa je Kaštijun 'počastio' nozdrve ljudi i izvan glavnine turističke sezone. Bura koja je ovih dana puhala nije pritom nimalo pomogla. Pitali smo zato upravu tog Centra što se zbiva, da s javnosti podijele razloge zbog kojih se još uvijek širi smrad. Koliko nam je poznato, restorani više nisu prenapućeni, manje se hrane baca, nema više onakvih gužvi kao što je to slučaj početkom kolovoza. Dakle, sve skupa djeluje podosta ozbiljno, odnosno stječe se dojam da se otpad nekako nagomilao i da se ne zna kuda s njim.

Iz ŽCGO Kaštijun odlučili su se, za razliku od prijašnjih godina, na svojevrsno mijenjanje taktike u komuniciranju s javnosti, slično kao i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, inače predsjednik Skupštine društva i predstavnik Grada Pule kao većinskog vlasnika. Oni sada usmjeravaju svu pozornost i odgovornost na ostale gradove i općine u Istri čiji komunalci često dovoze neprikladan i nerazvrstan otpad na Kaštijun. I nisu u krivu. No, nije sve tako jednostavno.

"U Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun i dalje pristiže neprikladni miješani komunalni otpad na obradu. Neprikladnim miješanim komunalnim otpadom se može smatrati miješani komunalni otpad s velikom količinom biootpada (biološki razgradivi otpad kao što je hrana i kuhinjski otpad iz kućanstva, vrtova, parkova i sl.) kao i ostali otpadi koji po svojstvima nisu miješani komunalni otpad i koji imaju drugi ključni broj otpada", kažu iz ŽCGO Kaštijun.

"Takav neprikladni otpad nije moguće izdvojiti iz ukupno zaprimljenog otpada (u prihvatnoj jami MBO postrojenja), pa sav zaprimljeni otpad ide na obradu u postrojenje. Napominjemo da prema važećim propisima Republike Hrvatske postoji obveza odvojenog prikupljanja biootpada. Primjenom odvojenog prikupljanja biootpada smanjile bi se ukupne količine miješanog komunalnog otpada koje dolaze na obradu u ŽCGO kao i količina neprikladnog otpada. Trgovačko društvo Kaštijun d.o.o. na svojim mrežnim stranicama objavljuje zaprimljeni neprikladni otpad", zaključuju iz Kaštijuna.
 

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa