ISTARSKIM DERBIJEM KREĆE ŽENSKA SUPERLIGA

Vrsar zauzima sve značajnije mjesto na stolnoteniskoj karti Europe

0
Miodrag Banjac, trener Vrsara i predsjednik Stolnoteniskog saveza IŽ
Miodrag Banjac, trener Vrsara i predsjednik Stolnoteniskog saveza IŽ

Istarskim derbijem između Vrsara i Pule ove subote kreće i ženska stolnoteniska Superliga. Dvije ekipe koje su u prošloj sezoni završile kao susjede na tablici, Vrsar je bio sedmi, a Pula osma,  u ovogodišnjoj bi sezoni mogli imati značajno izmijenjene uloge. Puljanke su se tijekom ljeta dodatno pojačale, s obzirom da im je stigla Klara Cakol prošlosezonska druga igračica Superlige s omjerom pobjeda i poraza od 22:6. Uz svoje dosadašnje prvotimke Tamaru Ramić i Mirnu Tomić te mladu Larisu Putignu sasvim dobra ekipa za gornji dio tablice.

Vrsaranke su zadržale cjelokupni lanjski kadar, Martinu Riožu, Mancu Fajmut, Martu Jurčević i Senu Smailji, a potpisali su i Ukrajinku Jelizavetu Zoidze, koja im stiže iz Osijeka. No, bez obzira na to čeka ih teška sezona. 

- Kadar nam je više-manje isti, s time da imamo nekih zdravstvenih problema, ali to je sastavni dio svih klubova. Tako da oslabljeni ulazimo u novu sezonu, ali smo odlučili da ćemo ostati u ligi i vidjeti kako će se razvijati situacija. Imamo problema s Mancom Fajmut i Senom Smailji koje će izostati na početku lige zbog ozljeda, tako da ćemo imati vrlo izazovnu sezonu. Fajmut bi mogla biti spremna za drugi dio sezone, dok Smailji vuče ozljedu već neko vrijeme i sad se odlučila za operativni zahvat. Tako da nam zdravstveni bilten diktira sastav, prenosi nam svoje muke Miodrag Banjac, trener i tajnik STK Vrsar.

 

Istarskim derbijem s Pulom ove subote od 17 sati u Vrsaru, započinje ovogodišnja sezona u ženskoj stolnoteniskoj Superligi. 

- Zadnjih sedam susreta smo ih uspijevali dobiti i s njima imamo jaku dobru suradnju. Pula se ove sezone jako pojačala tako da ćemo vidjeti kako će proći ovaj dvoboj. Veliki je uspjeh da u Istri imamo dvije ženske ekipe u najvišem rangu, pogotovo jer je teško privući djecu da se bave ovim sportom. Nedostaje nam i stručnog kadra, ali već nekako to ide, kaže Banjac, koji je ujedno i predsjednik Stolnoteniskog saveza Istarske županije.

Izgradnjom nove dvorane Saline u Vrsaru i uvjeti tamošnjem stolnoteniskom klubu su se znatno poboljšali.

- Koristimo novu i staru dvoranu, iako je nova pun pogodak. S Hrvatskim stolnoteniskim savezom potpisali smo sporazum da se sljedećih osam godina organiziraju prvenstva i pripreme reprezentativnih selekcija ovdje kod nas. Imamo 25 novih stolova i podlogu od taraflexa, istu kakva se sada koristila na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, kaže Banjac.

Velika je vijest ovoga ljeta bila kako su mali istarski gradić za svoje pripreme pred Olimpijske igre izabrale respektabilne europske reprezentacije, poput Slovenije, Austrije, Švedske, Poljske, Belgije i naravno Hrvatske.

- Vrsar udovoljava svim uvjetima za vrhunske pripreme, gdje uz zadovoljavajuću opremu imamo i klimatiziranu dvoranu, koja je za velike europske reprezentacije uvjet. Tijekom ljeta na pripremama su trebale biti samo hrvatska i slovenska reprezentacija, no kada su čuli i ostali, preko hrvatskog izbornika Nevena Karkovića došli su ovdje trenirati. Dobra je stvar da se mnogo njih već najavilo za pripreme uoči sljedećih velikih natjecanja poput Svjetskog i Europskog prvenstva. Uz to, u ožujku iduće godine organiziramo vrlo veliki međunarodni veteranski turnir, a već sada imamo i dva vrlo jaka stolnoteniska kampa, kaže Banjac.  

Stolni tenis u Istarskoj županiji na zadovoljavajućoj je razini. Trenutno je na poluotoku ‘živo’ 14 klubova.

- U najviša tri ranga imamo čak sedam ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji, ostalo su županijski ligaši. Ove godine očekujemo čak 12 momčadi u županijskoj ligi, što smatram zadovoljavajućim. U mlađim kategorijama Pula radi fenomenalne stvari gdje su i cure i dečki odlični u svim kategorijama, dodaje predsjednik istarskog stolnoteniskog saveza.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa