NEMA POMAKA na pulskoj zaobilaznici

Posao koji je trebao biti gotov u 60 dana traje već više od šest mjeseci

0
Snimio Bojan Žižović
Snimio Bojan Žižović

Radovi nisu okončani, primopredaja još nije izvršena budući da je potrebno izvršiti zamjenu dijela sadnog materijala koji ne odgovara specifikacijama, no taj je posao odgođen za klimatski povoljnije razdoblje, odnosno ranu jesen kada će se ponovljenim pregledom utvrditi točan broj sadnica za zamjenu, poručili su nam iz Grada Pule prije otprilike mjesec dana, nakon što smo otkrili da je prilikom sadnje pinija i ukrasnih grmova na pulskoj zaobilaznici, to jest u Ulici Prekomorskih brigada došlo do ozbiljnog propusta. Naime, zasađene su sadnice koje dimenzijama ne odgovaraju onome što se izričito tražilo u natječajnoj dokumentaciji i na osnovu čega je splitska tvrtka Vaš vrt odabrana kao najpovoljniji izvođač. Povrh toga, ovih smo dana uočili i da su se najmanje dva stabla u potpunosti osušila.

Iako Grad nije precizirao datum kad će splitska tvrtka otkloniti nedostatke, jasno je i po temperaturama zraka da smo ozbiljno zakoračili u ranu jesen, a na zaobilaznici se stvari nisu promijenile. Posao sadnje koji je započeo u veljači, uz rok od 60 dana za njegov završetak, tako će potrajati još neko vrijeme. A zasad traje već više od šest mjeseci. Čini se da Gradu ne smeta što posao vrijedan nešto više od 225 tisuća eura, koliko je iznosila ponuda s kojom je splitska tvrtka osvojila srca članova natječajne komisije, još nije dovršen. I bez obzira na to, danas smo na mjestima gdje su posađeni piniji i ukrasno grmlje zatekli radnike Herculanee kako održavaju ono što bi uskoro trebalo biti zamijenjeno drugim sadnicama.

Podsjetimo da se već na prvi pogled moglo uočiti da pojedina zasađena stabla pinija nisu visoka tri do tri i pol metra koliko se tražilo u natječajnoj dokumentaciji, već su znatno niža. Stručnjaci u toj branši koje smo kontaktirali kazali su nam da takva stabla kakva su posađena na pulskoj zaobilaznici mogu biti i do tri puta jeftinija od onih koje je Grad propisao u natječaju. Napomenimo da je Grad za stručni nadzor sadnje angažirao rovinjski Studio KAPPO. Pitanje je zašto je onda izostala pravovremena reakcija i zašto su uopće posađene sadnice koje dimenzijama ne odgovaraju onome što je bilo propisano.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa