FUNTANJANI KRENULI FURIOZNO U NOVU SEZONU

Ivan Škof: Svjestan sam da puno radimo i da to mora doći na naplatu

0
Ivan Škof, trener Funtane (foto: Milivoj Mijošek)
Ivan Škof, trener Funtane (foto: Milivoj Mijošek)

Vrlo efikasna i uvjerljiva bila su prva dva kola za nogometaše Funtane na startu nove sezone u Četvrtoj nogometnoj ligi - NS Rijeka. Visoka pobjeda protiv Ližnjana u gostima (6:0) te pobjeda na domaćem terenu protiv Otočca (3:0) svakako su razvukli osjećaj zadovoljstva na momčad s Campa te njihovom mladom treneru Ivanu Škofu dali dodatno pouzdanje da u Funtani radi dobar posao. Iako će tek u ožujku iduće godine zaći u svoje treće desetljeće života, Škof se u proteklim sezonama već iskazao u radu sa svojim prijašnjim klubovima, pa je tako i lanjske sezone doveden u Funtanu s kojom je u prvoj sezoni stigao do petog mjesta prvenstvene ljestvice.

- Svjestan sam da puno radimo i da to mora doći na naplatu. Pogotovo sada na početku prvenstva kada neke momčadi još nisu u potpunosti spremne, kao primjerice Ližnjan koji ima veliku kvalitetu i rezultat je malo nerealan, ali samo on se na kraju utakmice piše. Protiv Otočca je bila jedna tvrda ružna i utakmica, gdje je sudac po mom mišljenju trebao ranije krenuti s kartonima. Pobjeda je i u tom susretu bila više nego zaslužena, a realno je mogla biti i veća, kaže Ivan Škof o početnim susretima ovogodišnjeg prvenstva.

Svoje realizacijske sposobnosti posebno su pokazala dva funtanjanska napadača, Abel Peteh i Robert Vlizlo, postigavši zajedno osam od devet pogodaka svoje momčadi u ovoj sezoni.

- Naprijed smo jaki. Uz njih imamo Leonarda Žulića i Manuela Šegona, koji je trenutno malo podređen ekipi tako da smo napadački dosta ‘teška artiljerija’ sa mnogim mogućnostima. Obrambeno radimo i napredujemo, možda nam je mali problem u veznoj liniji gdje bi s još jednim iskusnim igračem bili kvalitetniji i sigurniji u neke bolje rezultate, jer smo vrlo mladi i upravo je poraz u Galižani pokazao da nismo konstantni te u nekim trenucima čak i podložni određenom podcjenjivanju što se ne bi smjelo događati, kaže o mogućnostima svoje momčadi trener Funtane.

 

Upravo je do nedostatka konstante u igri i svojevrsnog podcjenjivanja došlo na početku sezone u kupu Istre gdje je momčad Funtane ispala iz daljnjeg natjecanja protiv Galižane (1:0), koje nije bilo očekivano. No, taj susret kao da je dodatno motivirao momčad da u prvenstvo krene silovito i efikasno.

- Razgovarali smo otvoreno nakon tog susreta i dogovor je bio da se takva utakmica ne smije više ponoviti, jer takva igra kakvu smo prikazali vodi u fijasko. No, isto tako smo svjesni da nam taj niski dupli blok kakav su oni igrali ne odgovara, jer tražimo dubinu preko krilnih pozicija i to nam je bio problem. Imali smo i mi nekoliko čistih situacija za gol i nije nas nagradilo. Iskreno, nismo ni zaslužili jer je pristup bio jako loš, kaže o tom susretu Ivan Škof.

Tijekom ljeta kostur funtanjanske momčadi nije se značajnije mijenjao te su u svoje redove doveli mahom mlade igrače, koji se tek trebaju dokazati u četvrtoligaškom nogometu.

- Odlučili smo se popuniti s mlađim igračima, iako smo i prošle godine bili vrlo mlada momčad, no nedostajalo nam je nogometaša ‘zaštićenih godišta’, pa smo doveli Lea Vivodu i Frana Belušića iz Buzeta, dečke s kojima sam radio u kadetima Novigrada, iz porečkog Jadrana su nam stigli Filip Popović i Ivan Šimunović, a iz Vrsara Sandi Koverlica. To su ‘razvojni’ dečki koje moramo ‘istrpiti’ jer smatram da je za talentirane dečke koji odskaču u županijskim ligama jako dobar iskorak u nogometnoj karijeri, dodaje Škof. 

Četvrta nogometna liga kvalitativno nije doživjela značajnije promjene. U viši rang su promovirani Novalja i Banjole, a ostao je prošlogodišnji prvak Omišalj, dok su iz nižeg ranga došli Zamet i Ližnjan.

- Liga na kvaliteti sigurno nije izgubila, svi su više-manje zadržali isti kostur uz naravno godinu dana više iskustva. Očekujem da će biti čak i malo kvalitetnija nego prošle sezone upravo zbog tog iskustva, kaže Škof.

Dobri rezultati na startu sigurno su dodatno raspirili želju među simpatizerima Funtane oko napretka u viši rang, no njihov trener ipak malo ‘staje na loptu’.

- Nije da ne bih volio, ali moramo biti svjesni svojih kvaliteta i svog kadra, pogotovo pred nekim momčadima kao što su Omišalj i riječka Lokomotiva koji su napravili dobar prijelazni rok, kao i Umag. Mi smo 'radna' ekipa sa osamnaest igrača na svakom treningu. Hoće li to biti dovoljno za viši rang, trenutno ne mogu reći, ali svakako bi kao sredina u narednim sezonama voljeli postići taj napredak. Jer uvjeti u klubu, tereni i mogućnosti su idealni. Klub to može financijski pratiti, iako Treća liga nije ništa skuplja od ranga u kojem se sada natječemo. Ako nam se ponudi prilika pokušati ćemo je iskoristiti. ‘Mlado je jutro’, ne skrivamo se iza fraza, ali svjesni smo kvalitete ostalih protivnika, objektivan je trener Funtane.

U naredna dva susreta slijedi im gostovanje kod Borca iz Bakra u Krasici te domaći istarski derbi s Umagom. Susreti su to koji će svakako pokazati jesu li početni uspjesi bili slučajnost ili Funtana stvarno ima kvalitete i mogućnosti za sam vrh četvrtoligaške ljestvice.

 - Teško je u ovoj ligi reći da je netko favorit na gostujućem terenu, aliu sve u svemu idemo po tri boda i vjerujemo u pobjedu. Liga je dosta domaćinska i znamo da neće biti lako, ali moramo biti pravi kao u prva dva susreta ako želimo uzeti ‘puni plijen’. Umag je momčad koju poznajemo još iz županijske lige. Radi se o vrlo respektabilnoj ekipi koja ima veliku kvalitetu i vjerujem da će na kraju sezone biti visoko plasirani. No, idemo utakmicu po utakmicu sa željom da postignemo što veći uspjeh, kaže Ivan Škof.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa