Za sve aviokompanije isto mjerilo

Nova pravila za ručnu prtljagu u avionima. Evo što možete unijeti

0

Brzo, jednostavno, a najčešće i poprilično jeftino. Ovo su neki od osnovnih razloga zbog kojih kod planiranja putovanja već neko vrijeme prvo krenemo pretraživati ponudu brojnih low cost avio prijevoznika bez obzira na to radi li se o planiranju godišnjeg odmora, poslovnom putu ili kratkom vikend putovanju u neku od popularnih city break destinacija.   
Često nam na tom putu ne treba ništa drugo doli putne prtljage i tu je ona kvaka zbog koje smo prilikom kupnje karte pažljivo morali čitati uputstva na internetskim stranicama avio prijevoznika. 

 

Naime, definicija, odnosno dimenzije i maksimalno dopuštena težina, “ručne prtljage” koju možete sa sobom unijeti u zrakoplov, mijenjale su se od jednog do drugog avioprijevoznika pa vam se moglo dogoditi da za kofer s kojim uredno putujete s jednom zrakoplovnom kompanijom, kod suviše revnosnog djelatnika neke druge, prilikom ukrcaja dobijete stop i račun s novim troškovima. 
S obzirom na to da nitko kod kuće nema zalihu prtljage koju bi prilagođavao pravilima zrakoplovnih kompanija uz malu dozu stresa putovalo se po modelu APP (ako prođe, prođe), no tome je očito došao kraj. 

U nastojanju da pojednostavi putovanja zrakoplovima  Europska unija donijela je nova pravila za ručnu prtljagu i tekućine na svim letovima između država članica, te definirala unificiranu dimenziju za ručnu prtljagu u avionima. Od nedjelje 1. rujna putnici bi se na sve letove na području Europske unije trebali moći ukrcati s ručnom prtljagom dimenzije 55 x 40 x 20 cm (uključujući ručku i kotačiće), koja teži maksimalno 10 kilograma.
Novost je i to što će od danas svaka zrakoplovna kompanija, uz ručnu prtljagu, putnicima morati dopustiti unošenje u zrakoplov još jednog manjeg osobnog predmeta poput torbice, ruksaka ili torbe za laptop, dimenzija 40 x 30 x 15 cm, što dosad nije bilo slučaj na letovima svih avioprijevoznika.

Unatoč razgovorima o potpunom ukidanju pravila o nošenju tekućina u bočicama do 100 mililitara i u prozirnim vrećicama, što je putnicima također potpuno nepraktično, EU je odlučila vratiti staro pravilo i ograničiti tekućine koje putnici mogu unijeti na letove na samo jednu prozirnu vrećicu po osobi, dimenzije 20 x 20 centimetara, dok je do sada bilo moguće putovati s nekoliko takvih vrećica. Iznimke od ovog pravila su mlijeko i hrana za bebe, koji se moraju staviti u zasebnu prozirnu vrećicu, kao i lijekovi te posebne dijetetske namirnice. Razlog vraćanja ovog pravila, kako je pojašnjeno u odluci, leži u činjenici sve zračne luke u EU nisu još uvijek opremljene naprednim sustavima za otkrivanje eksploziva za ručnu prtljagu s kojim bi putnici mogli prolaziti kroz sigurnosnu kontrolu i s tekućinama većim od 100 ml.

Ova mjera predostrožnosti nije odgovor na bilo kakvu novu prijetnju, već se bavi privremenim tehničkim problemom, poduzetim u suradnji s međunarodnim partnerima EU-a.“, stoji u obrazloženju Europske komisije na uvođenje ove mjere. 

Autor

Milan Pavlović

Milan Pavlović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa